Razvan Bagiu, omul care a inviat dinozaurii de la Antipa

Sambata, 26 Mai 2012, ora 00:00
3080 citiri
Razvan Bagiu, omul care a inviat dinozaurii de la Antipa
FOTO: Razvan Bagiu/ SURSA: Business Magazin

Digitalizarea Antipa a costat 650 de mii de euro, bani incasati de o companie 100% romaneasca, TomTouch, diviza de hardware interactive CS Vision. Pentru acest proiect dispozitivele utilizate au avut un design special, insa rezultatul este impresionant: poti interactiona natural si intuitiv cu ele.

Razvan Bagiu, directorul general al companiei, vorbeste intr-un interviu acordat Business24 despre tehnica utilizata la Antipa, despre prima galerie digitala din Romania, pe care a realizat-o la Brasov, dar si despre stadiul in care se afla businessurile din segmentul sau la ora actuala in tara.

Merita sa investesti intr-o afacere din sectorul IT, spune Bagiu, dar sumele investite de beneficiarii romani in IT sunt in continuare mici.

Spuneti-ne mai multe despre businessul TomTouch. Cum a pornit el si incotro se indreapta?

Misiunea TomTouch este sa imbunatateasca modul in care companiile interactioneaza cu clientii si face acest lucru prin implementarea unor produse si proiecte inovatoare. Totul a pornit de la activitatea de distributie a unor produse stranii la acel moment, infokiosk-urile.

Dupa o perioada scurta am propus companiei din Germania sa transferam o parte din productie in Romania pentru a avea costuri mai bune si flexibilitate mai mare. Au refuzat si asta a fost un imbold suficient pentru a organiza o activitate de cercetare si productie aici.

In acel moment s-a nascut brandul TomTouch, care in prezent cumuleaza proiecte de automatizari de la solutii de informare, la solutii de publicitate, la echipamente publice cu plata cash si card, la design de produs, la proiectare de spatii interactive.

Probabil ca in acest moment TomTouch este cel mai important si cel mai versatil producator roman. Am avut si cateva momente de premiera lansand in septembrie 2010 prima masa multitouch produsa in Romania si acum deschizand prima galerie digitala din Romania.

In ceea ce priveste masa MultiTouch, ce inseamna un astfel de dispozitiv cat costa sa produci un astfel de aparat?

O suprafata multitouch este o suprafata sensibila la un numar mare de atingeri capabila sa le interpreteze si sa le transforme in gesturi. Aceste gesturi reprezinta motorul aplicatiilor multitouch. Tomtouch-urile pot capata diferite forme cum ar fi mese sau sevaleti.

Pretul unui tomtouch difera foarte mult in functie de forme, dimensiuni si cel mai important functie. Tomtouch-urile functioneaza standalone sau in sisteme cu multiple aparate si pot rula aplicatii software diverse, toate avand un singur numitor comun. Persoanele interactioneaza natural si intuitiv cu ele.

Acelasi sistem a fost folosit si in echiparea muzeului Antipa. Care a fost cea mai mare provocare in procesul de dotare tehnica a muzeului Antipa?

Pentru Antipa a trebuie sa producem un tomtouch complet nou conform unei schite de design. Am trecut prin prototipare in productie in serie mica foarte repede si am reusit sa materializam visul proiectantului. Sunt niste tomtouch-uri cu un design deosebit.

Care a fost investitia totala pentru dotarea tehnologica a muzeului Antipa?

CSVision a realizat lucrari pentru renovarea muzeului Antipa in valoare de aproximativ 650 de mii de euro.

De ce ati ales tocmai Brasovul pentru prima galerie digitala din Romania?

A fost primul loc unde oamenii au fost receptivi fata de acest concept inovator si amplasamentul este unul fabulos. Sa poti construi o galerie de 4 etaje din corten in interiorul unei fortificatii si sa o poti functionaliza cu o tehnologie si un concept ultra modern este o sansa unica.

Galeria nu este doar o surpiza tehnologica este si un adevarat monument arhitectural in interiorul altui monument. Cladirile se completeaza reciproc introducand vizitatorul in atmosfera traita de aparatorii acestei fortificatii.

Aveti in plan si proiecte internationale?

Unul din primele proiecte TomTouch a fost unul international. Am furnizat un sistem pentru compania Schulumberger, in tari de pe toate continentele. Sistemul automatiza cu ajutorul tomtouch-urilor raportarea progresului pe proiecte in uzinele si platformele petroliere operate de companie.

In prezent derulam actiuni de promovare la nivel international si dorim sa intensificam eforturile in aceasta directie.

In ce stadiu se afla businessul tehnologic din Romania, in general, in comparatie cu alte piete?

Preponderent in faza outsourcing-ului, in care utilizezi mai degraba cantitati decat calitati. Sunt putine companii din Romania care ataca clienti finali prin produse care includ valoarea adaugata mare in operatiunile din Romania.

Companiile din vest s-au concentrat pe design, proprietate intelectuala, dezvoltare a nevoilor clientilor toate fiind actiuni care le permit sa detina controlul si le consolideaza pozitia pe piata.

Merita sa investesti intr-o afacere din sectorul IT, in Romania?

Uitandu-te la piata muncii, ai decide fara echivoc ca da. Salarii in continua crestere dau semne ca exista cerere din ce in ce mai mare. Ce scapa la prima vedere este ca sumele investite de beneficiarii romani in IT sunt in continuare mici.

Singura posibilitate de a compensa piata muncii cu cifra de afaceri este sa te axezi pe produse si servicii de nisa cu un grad mare de specializare. Daca ai aceasta incredere, atunci cu siguranta merita investit in IT.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Razvan Bagiu multitouch, #Antipa multitouch, #digital antipa, #manager Razvan Bagiu , #Companii IT