Recordurile din sectorul tehnologiei au impulsionat achizitiile si fuziunile - raport EY

Marti, 01 Iulie 2014, ora 12:38
1640 citiri
Recordurile din sectorul tehnologiei au impulsionat achizitiile si fuziunile - raport EY

Cresterile record care s-au inregistrat in sectorul tehnologiei in primul trimestru din 2014 au dat un impuls 'extraordinar' activitatilor de fuziuni si achizitii.

Valoarea agregata a tuturor tranzactiilor din acest sector care au fost facute publice a atins in primul trimestru cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani. Totalul inregistrat a ajuns la 66,6 miliarde dolari, marcand o crestere medie anuala de 83% si o crestere de 41% comparativ cu anul trecut, se arata in studiul EY Global technology M&A update: First Quarter 2014.

"In Romania, pe piata fuziunilor si achizitiilor in sectorul tech, tranzactiile mai proeminente au fost in zona de vanzari on-line, plati on-line, solutii ERP, servicii near-shore, data centers si cloud. Cresterea cea mai puternica in IT va veni din sectoare precum telecom, servicii financiare, outsourcing, retail", Bogdan Tenu, Senior Manager, Asistenta in Tranzactii, EY Romania.

Raportul evidentiaza si faptul ca schimbarile continua sa se accelereze in acest sector, iar mizele strategice pe termen lung, in privinta evolutiei pietei de tehnologie, au fost confirmate de finalizarea unei serii de tranzactii de valoare mare si a unei mega-tranzactii.

Tranzactiile facute de companiile de pe Internet, aproape jumatate din valoare

Companiile active pe internet au facut achizitii care au reprezentat aproape jumatate din valoarea agregata inregistrata in primul trimestru din 2014, concentrandu-se in special pe aplicatiile mobile care continua sa faca valuri in social media.

Cu 758 de oferte incheiate, in acest trimestru, s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului tranzactiilor din ultimii sase ani. Cu o crestere de 6% fata de anul trecut si o crestere medie anuala de 15%, volumul total al tranzactiilor a inregistrat cea de-a treia crestere trimestriala consecutiva, dupa trei scaderi consecutive.

Volumul capitalului privat investit a crescut, de asemenea, pentru al cincilea trimestru consecutiv, cele 70 de tranzactii finalizate reprezentand o crestere de 15% comparativ cu anul trecut si o crestere de 52% de la an la an.

Mobilitatea inteligenta a revenit pe primul loc in privinta celei mai mari valori medii tranzactionate in toate domeniile din sectorul tehnologiei. Indicatorii arata, insa, ca mobilitatea inteligenta a facut schimb de locuri pentru prima pozitie cu tehnologia cloud/SaaS in fiecare din ultimele cinci trimestre. Ca valoare medie, fiecare sector tehnologic, exceptand perifericele si electronicele pentru calculator (CPE), a inregistrat cresteri medii anuale. In privinta volumului, acesta a marcat cresteri medii anuale in toate segmentele, mai putin in zona serviciilor IT.

Tendinte definitorii in tranzactiile incheiate in primul trimestru 2014

Dominatia aplicatiilor mobile, in special ca valoare, mai ales din cauza megadeal-ului semnificativ din zona retelelor de socializare a fost una dintre tendinte definitorii in tranzactiile incheiate in primul trimestru 2014.

In acelasi timp, companiile de internet au facut achizitii totalizand aproape jumatate din valoarea agregata in T1 2014, iar big data analytics a constituit un pilon al tranzactiilor din zona tehnologiei pentru marketing sau a celei destinate retelelor sociale.

O alta tinta pentru multe tranzactii din perioada mentionata au fost segmentele cloud/SaaS, securitatea, serviciile financiare si tehnologia pentru jocurile video mobile, in timp ce tranzactiile de cesiune au consemnat doar o crestere usoara ca volum, dar cateva dintre acestea s-ar putea dovedi cu un bun potential de transformare.

"Aceste rezultate au la baza schimbarile rapide, care continua sa se accelereze, determinate de cele cinci megatrend-uri transformatoare din tehnologie - mobilitate, social, cloud, big data analytics si adaptarea tehnologica accelerata - si noile posibilitati de dezvoltarea pe care acestea le deschid", a declarat Elena Badea, Director de marketing EY Romania.

O privire in perspectiva

Estimarile privind evolutia volumului si valorii activitatilor de fuziuni si achizitii in sectorul global de tehnologie prevad mentinerea unor niveluri record pentru tot restul anului 2014, in special datorita rezultatelor exceptionale inregistrate in primul trimestru.

Exista posibilitatea ca valorile sa mai scada fata de nivelurile atinse in ultimele noua luni. Cu toate acestea, cele 758 de tranzactii din acest trimestru au reprezentat cel mai mare volum din ultimii sase ani. De aceea, estimarile prevad o mentinere la acelasi nivel a volumelor trimestriale pentru restul anului sau cresteri modeste.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#achizitii preluari, #tendinte industrie it, #ey studiu , #Companii IT