Silicon Valley, mai mult un concept decat un loc: Orasul californian are competitie in toata lumea

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:29
1829 citiri
Silicon Valley, mai mult un concept decat un loc: Orasul californian are competitie in toata lumea

S-a creat mitul ca centrul initiativelor creatoare ale lumii ar fi California si ca n-ar putea exista ceva mai perfect in acest domeniu, decat Silicon Valley.

Intr-adevar asa s-ar parea, daca n-am sti ca peste tot in lume apar aproape pe neobservate orgnizatii care exceleaza tocmai in initiative de mare amploare, cu participare internationala, comentaza intr-un articol pe aceasta tema Project Syndicate.

Omul sfinteste locul

De la metropole asiatice ca Singapore sau Shaghai, la mici localitati europene ca Espoo in Finlanda sau Dwingeloo in Olanda, la Skype in Estonia, sau la altele imprastiale pe tot gloul, ca Waze in Israel sau chinezescul Alibaba, adesea unde nici nu te astepti, acolo descoperi un mic Silicon Valley, sau chiar unul mai maricel, evaluat la mai multe miliarde de dolari.

Este sigur ca punctele forte ale inventivitatii presupun o mare concentratie de talent, un puternic spirit de emulatie, accesul la finantare si un cadru de reglementari propice dezvoltarii, sau cel putin atat cat sa nu-ti impiedice iniativa.

Toate acestea nu apar evidente peste tot, ca tarse la indigo. Fiecare loc isi are particularitatile sale si chiar fiecare popor vine cu traditii si cutume.

De exemplu, Finlanda a favorizat dezvoltarea jocurilor pe calculator si a incurajat adolescentii sa studieze tehnica informatica. Simpla lansare a jocului video Mass Angry Birds, versiunea 2009, a catalizat initiative organizate la Universitatea Aalto, echivalenta finlandeza a Universitatii californiene Stanford, promovand programatori talentati care si-au descoperit o profesie, intr-o distractie.

Doua milioane de antene vor investiga spatiul

In scurt timp, studentii de la Aalto aveau sa organizeze cel mai dinamic si cel mai important congres de profil din Europa, care va reusi sa adune, in luna noimebrie, nu mai putin de 10.000 participanti pasionati de informatica, dar si investitori din mai toata Europa.

Astazi, Finlanda se poate lauda ca are peste 200 de e-jocuri si startup-uri, care exporta 90% din activitatea lor.

Conform datelor Universitatii din Aalto, acest sector a cunoscut o crestere a veniturilor de 260% in anii 2011-2012, antrenand doar in ultimul an 1.000 locuri de munca si o sporire a productiei globale a tarii cu 1,5 miliarde dolari, suma remarcabila pentru dimensiunile unei tari ca Finlanda.

In Olanda, autoritatile au luat ele initiativa actiunilor creatoare. Acum doi ani, statul a incheiat un parteneriat cu IBM si cu un grup de IMM-uri din tara, in vederea construirii unui radiotelescop, prevazut sa fie cel mai mare din lume.

Lucrarile se vor desfasura in micuta localitate Dwingeloo din nordul tarii, unde isi are sediu Institutul de Radioastronomie al Olandei.

Ca si in cazul initiativelor din Silicon Valley, aceasta lucrare va polariza la nivel national cadre universitare, specialisti la nivel central sau local si tineri talentati, care doresc sa se afirme cu propriile lor initiative.

Radiotelescopul, prevazut sa fie gata in 2020, va fi capabil sa analizeze semnalele din spatiu, cu ajutorul a doua milioane de antene indviduale, cu care va fi prevazut.

Alibaba sparge targul

Fireste, cele de mai sus n-au fost decat exemple. In Asia de Sud-Est exista zona Hong Kong avantajata de un mediu financiar convenabil, lipsit de coruptie si avantajoasa mediului de afaceri. Acolo, infiintarea unei noi societati noi dureaza doua zile, iar taxele sunt minime.

Datorita programului special Cyberport, finantat initial din bugetul public, Hong Kong faciliteaza accesul investitorilor la informatiile cele mai avansate, privind antreprenoriatul, tehnologiile si experienta comerciala.

La randul sau Singapore a inteles importanta sprijinirii noilor initiative si incurajeaza noii investitori, care, din 2002 pana in 2009, au infiintat 11.000 societati noi.

Avand deplina libertate de miscare, investitorii au reusit sa puna la Singapore bazele retelei sociale Bubbly, care are in prezent 20 de milioane de abonati, dupa numai doi ani. In aceeasi perioada, Facebook sau Twinter au reusit sa obtina pe jumatate.

In sfarsit China Continentala si-a creat separat reteaua Alibaba, obtinand 25 miliarde dolari incasari, ceea ce o situeaza deasupra tuturor altor retele de acest fel.

Pe scurt, Silicon Valley ramane reperul reusitei in afacerile bazate in principal pe activitati virtuale, dar nici o tara si nici o zona a lumii nu este impiedicata sa reuseasca si chiar sa depaseasca acelasi lucru, daca mediul social are initiativa si creativitate si daca mediul financiar, alaturi de cel juridic, isi dau aportul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Silicon Valley in lume, #competitie Silicon Valley, #huburi IT , #Companii IT