Rau-platnicii din leasing primesc oxigen "constitutional"

Joi, 07 Mai 2009, ora 09:21
1948 citiri
Rau-platnicii din leasing primesc oxigen "constitutional"

Companiile de leasing vor recupera mult mai greu masinile. Companiile de leasing vor recupera mult mai greu masinile de la clientii rau-platnici, dupa ce Curtea Constitutionala a schimbat recent procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea.

Acest lucru va bulversa piata de leasing, in conditiile in care in ultimele sase luni companiile au recuperat 10.000 de masini de la clienti care nu mai pot plati, de peste cinci ori mai mult decat intr-un an normal.

Pana la aceasta schimbare, executarea silita se facea in baza contractului de leasing. Pe de o parte, firmele de leasing spun ca aceasta schimbare le va aduce pierderi importante, iar executorii judecatoresti afirma ca procesul de executare silita va dura mult mai mult si va fi mai greoi, insa unii avocati sustin ca in acest fel clientul are sansa la un proces echitabil, deoarece decizia executarii este luata de un judecator, care este impartial, spre deosebire de executori, care primesc onorarii de la firmele pentru care lucreaza, deci ar fi interesati in principal de executia rapida a bunurilor.

Pana la mijlocul lunii aprilie un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un executor judecatoresc, insa la data de 17 aprilie a intrat in vigoare o decizie a Curtii Constitutionale care nu mai permite acest lucru, in prezent fiind obligatorie obtinerea acordului judecatoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului, ceea ce lungeste procesul de recuperare a bunului de la client cu cel putin o luna.

"Ingreuneaza foarte mult recuperarea debitelor, mai ales intr-un an ca acesta, cand sunt multi clienti care nu platesc.

Automat vor creste provizioanele, va scadea profitul, iar multe companii de leasing vor avea pierderi, pentru ca vor tine blocati banii pentru clienti rau-platnici", sustine Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.

De asemenea, spune el, daca procesul de executare silita dureaza mult, valoarea masinii scade, iar pentru pierderea inregistrata compania poate da in judecata clientul. 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#companii, #leasing, #profit, #provizioane , #Companii leasing