Basescu cere reexaminarea contractului cu Rompetrol

Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:07
1932 citiri
Basescu cere reexaminarea contractului cu Rompetrol

Presedintele a retrimis spre reexaminare in Parlament Legea de aprobare a Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V., prin care KazMunaiGaz rascumpara de la Ministerul Economiei cu 200 milioane dolari un pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat marti, 2 iulie a.c., cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, pe care a trimis-o Parlamentului Romaniei, in temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei", precizeaza un comunicat de presa transmis de Presedintie.

In scrisoarea privind reexaminarea trimisa de seful statului catre Vasile Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, prin care solicita respingerea acestei legi, se arata ca cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in schimbul a 200 de milioane dolari SUA.

"Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. <> - S.A. sa inceteze. De asemenea, cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.

Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere, adica un acord de vointa intre The Rompetrol Group N.V. si Guvern", argumenteaza presedintele Basescu in cererea de reexaminare.

De asemnea, seful statului arata ca "in situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului".

"Totusi, Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament. In urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativa a incalcat dispozitiile Articolului 1 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, deoarece si-a arogat competenta de legiferare, cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat", mai afirma presedintele Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#contract stat Rompetrol, #Basescu contract Rompetrol, #reexaminare contract Rompetrol, #actiuni Rompetrol stat , #Companii offshore