20% din IMM-uri vor intra in insolventa in 2013

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:32
3214 citiri
20% din IMM-uri vor intra in insolventa in 2013
Constantin Coman, directorul Coface Romania / Sursa foto:economica.net

Fiscalizarea excesiva si accesul scazut la finantare sunt doar doua dintre motivele care ameninta sectorul IMM-urilor din Romania. Constantin Coman, directorul general Coface Romania, spune ca valul insolventelor nu se va opri anul acesta.

Desi sunt coloana vertebrala a economiei, IMM-urile continua sa incaseze lovituri si sa resimta socurile crizei financiare. Directorul Coface a estimat, intr-un interviu acordat Business24, cat de afectate vor fi IMM-urile din cauza masurilor fiscale adoptate de stat si la cat risca sa ajunga rata creditelor neperformante in randul IMM-urilor, anul acesta.

Situatia IMM-urilor nu arata deloc bine, anul trecut s-a inregistrat o premiera nefavorabila si anume, pentru prima data, numarul firmelor noi inmatriculate a fost mai mic decat cel al insolventelor. Cum estimati ca vor evolua lucrurile anul acesta?

Trendul din 2012 arata clar o crestere a insolventelor. In 2013 estimam o crestere de 14-15%, insa zona de IMM-uri arata clar o accelerare. Anul trecut numarul insolventelor a crescut cu 14%, comparativ cu 2011, iar in 2013 procentul va ajunge la 20%, mai ales din perspectiva fiscalitatii.

Masura pe care statul a luat-o (IMM-urile nu mai pot alege intre impozit pe profit si impozit pe venit, n.red) este putin impovoratoare, tinand cont ca microindreprinderile sunt oricum la pragul de rezistenta si arata o capitalizare foarte scazut si un grad de indatorare foarte mare, de 20%.

Care sunt estimarile Coface in ceea ce priveste rata creditelor neperformante?

Rata de default in randul microintreprinderilor catre banci a ajuns la 23,5% si se apropie de 24%. Microintreprinderile inregistreaza 24%, in timp ce intreprinderile mijlocii si mari inregistreaza doar 4%. Problema bancilor, in portofoliilor corporate, va veni tocmai din segmentul microintreprinderilor. De altfel, bancile sunt cei mai mari creditori ai IMM-urilor.

Produsul de asigurare Smart a fost lansat, prima data, in Polonia. Credeti ca succesul se va repeta si pe piata locala?

Intr-adevar, rezultatele au fost extraordinare, iar asteptarile colegilor din Polonia au fost depasite. Numarul de polite vandute in 2012 a depasit cu mult etimarile, peste 100%, IMM-urile de acolo au primit produsul foarte bine, pentru ca i-au inteles potentialul.

Care sunt diferentele dintre piata poloneza si cea romaneasca?

In ceea ce priveste diferentele, in primul rand trebuie amintit ca in Polonia rata de absorbtie a fondurilor europene este de 47%, comparativ cu nivelul din Romania, de aproximativ 20%. Polonia se numara printre tarile cu cea mai buna rata de absorbtie, iar efectele s-au vazut in economie.

Nu in ultimul rand, o alta problema ar fi birocratia din Romania, care pune piedici, dar si lipsa de viziune a managerilor romani.

Care credeti ca va fi cifra de afaceri medie pe care o asigura IMM-urile, prin intermediul asigurarii de credit SMART?

Estimam o cifra de afaceri medie de trei milioane de lei.

Produsul lansat de Coface se pozitioneaza oarecum in concurenta cu fondurile de garantare clasice, ale statului. Care credeti ca sunt principalele dezavantaje ale fondurilor de garantare ale statului, care ii determina pe cei din mediul privat sa caute alternative?

Fondurile de garantare nu functioneaza asa cum ar trebui din cauza birocratiei foarte mare. Apoi, exista si problema mentalitatii: antreprenorii roamani nu se orienteaza catre toate sursele de finantare. Avem, pe de o parte bancile si fondurile de garantare.

Coface vine cu acest produs prin intermediul caruia finantare, astfel incat clientul sa fie acoperit in cazul incapacitatii de plata sau insolventei. Nu avem o limita a sumei pe care o asiguram si oferim creditarea numar in urma unei analize a partenerului clientului nostru.

Mai multe detalii despre asigurarea de credit SMART, lansata in premiera de Coface pe piata locala, puteti afla citind articolul Credit pentru IMM. Coface lanseaza Asigurarea de Credit Comercial SMART.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Constantin Coman Coface, #director Coface, #IMM uri insolventa, #asigurare credit SMART , #Companii Romania