"Amenintarile" BNR devin realitate: Creditele in valuta pentru IMM, cu 25% mai mici

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 00:08
2509 citiri
"Amenintarile" BNR devin realitate: Creditele in valuta pentru IMM, cu 25% mai mici

Intre evitarea insolventei, plata impozitelor si lupta pentru supravietuire cu birocratia romaneasca, IMM-urile au o noua problema. De la sfarsitul lunii intra in vigoare si regulamentul BNR care impune imprumuturi in valuta cu 25% mai mici. Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903, sustine ca masura este buna, in principiu, dar ca "Dumnezeu sta in detalii".

BNR a anuntat inca de anul trecut ca firmele care au incasari in lei vor lua credite in valuta in conditii mai stricte din 2013. Regulamentul bancii mai prevede si ca firmele sa dovedeasca o situatie financiara solida si venituri suficiente pentru a face fata ratei lunare, chiar si in cazul unei deprecieri masive a leului. O masura benefica pentru mediul de afaceri, crede Lucretia Voinescu, pentru ca "este normal sa accesezi un credit in moneda in care ai venituri".

Vicepresedintele UGIR 1903 recunoaste ca firmele mici, care nu sunt acoperite impotriva riscului valutar vor fi in pericol, dar spune ca BNR ar trebui sa supravegheze mai bine circuitul banilor, in asa fel incat sa nu apara probleme.

"Bancile trebuie controlate, pentru a nu arunca intr-o situatie dramatica totul", mai spune vicepresedintele UGIR 1903, facand referire la perioada in care creditele se acordau foarte usor, inclusiv cu buletinul.

80% din IMM-uri evita bancile

Pe de alta parte, IMM-urile nu se inghesuie sa obtina imprumuri. Numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii mai au curajul sa apeleze la credite bancare, asa cum spunea Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, la sfarsitul lunii septembrie, anul trecut.

Vicepresedintele UGIR confirma ca absenta finantarii este una dintre cele mai mari probleme ale IMM-urilor, care se afla la pragul rezistentei si incearca sa evite insolventa. Masura BNR va pune si mai multa presiune, iar perspectivele sunt sumbre. Banii europeni nu reprezinta o solutie, spune Voinescu, pentru ca "sunt un basm". Din sumele absorbite, cel mult 10% sunt directionati efectiv in business, spune aceasta.

Primele victime, firmele de productie

Firmele de productie vor fi cele mai afectate de noile prevederi, estimeaza reprezentantul UGIR. "Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultura care se adreseaza preponderent pietei interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-si permit sa negocieze din pozitia lor contractele la cursul leu/euro", a declarat seful Departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Balasu.

Situatia IMM-urilor la nivel national era oricum dificila, tinand cont de faptul ca in 2012 numarul insolventelor a crescut cu 14%, iar specialistii Coface estimeaza o crestere de 20% anul acesta.

Perspectivele continua sa fie sumbre, avand in vedere ponderea scazuta a institutiilor de garantare, absenta unui program solid de garantare, incasarea tarzie a creantelor, perspectivele reduse de creditare suplimentara in perioada urmatoare, dar si nivelul scazut de absorbtie al fondurilor europene.

Dificultatile cu care se confrunta IMM-urile sunt agravate si de modificarea Codului Fiscal. Intreprinderile nu mai pot alege intre impozitul pe venit sau cel pe profit, ci sunt obligate sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile realizate de la 1 Februarie 2013.

Era mai bine pe vremea lui Vacaroiu

Desi IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei, avand in vedere ca genereaza doua treimi din numarul locurilor de munca si reprezinta 54% din valoarea adaugata din economia nationala, statul nu ofera solutii coerente si punctuale.

Nici vicepresedintele UGIR 1903 nu poate spune ce ar trebui facut, dar isi aminteste ca in timpul guvernarii lui Nicolae Vacaroiu, firmele erau scutite de impozit timp de cinci ani. Daca isi opreau activitatea, erau obligate sa plateasca si impozitul restant.

Introducerea unei masuri similare in prezent este mult mai dificila si complexa, mai ales ca acum totul se coreleaza cu Uniunea Europeana, iar sistemul a devenit foarte rigid, mentioneaza Voinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#IMM Romania, #IMM finantare banci, #credit valuta IMM , #Companii Romania