ANCOM va scoate la licitatie frecventele detinute de operatorii telecom

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 16:47
1290 citiri
ANCOM va scoate la licitatie frecventele detinute de operatorii telecom

ANCOM a anuntat miercuri ca va organiza pana la sfarsitul lui 2013, o licitatie pentru intregul spectrul de frecvente ce va deveni disponibil in benzile 900 MHz si 1800 MHz si sa extinda valabilitatea drepturilor de utilizare detinute de Orange si Vodafone, pana la acordarea de noi licente.

Noile drepturi de utilizare vor putea fi exercitate incepand cu data de 6 aprilie 2014, cand expira si drepturile detinute de Cosmote in aceste benzi.

ANCOM a publicat miercuri un proiect de decizie, spre consultare, care prevede ca pana la 31 decembrie 2012, Orange si Vodafone au obligatia de a elibera din banda de 900 MHz, o sub-banda cumulata, cu largimea de 2x% MHz, acest lucru neafectand continuitatea serviciilor furnizate de cei doi operatori, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al companiei, remis Business24.ro

Spectrul eliberat urmeaza sa fie alocat prin procedura de selectie, in cursul anului 2012, iar aceasta masura a fost luata pentru a remedia situatia dezvaluita in urma unui studiu privind impactul utilizarii benzii de 900 MHZ, care a aratat ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de restul operatorilor ce detin spectru in aceasta banda.

In urma analizei ANCOM, a reiesit ca aceasta masura este remediul potrivit pentru a crea conditii egale tuturor judecatorilor de pe piata serviciilor de comunicatii mobile.

Detaliile privind alocarea benzilor de frecvente si de utilizare a spectrului, vor fi stabilite ulterior.

De asemenea, din cauza faptului ca noul pachet telecom nu a fost transpus in legislatia romaneasca si ca neadoptarea acestei decizii ar periclita continuarea furnizarii serviciilor de comunicatii mobile pentru circa 16 milioane de utilizatori, ANCOM a propus un termen de 10 zile pentru transmiterea de observatii si recomandari.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#ANCOM licitatie, #licitatie frecvente Orange Vodafone , #Companii Romania