Angajati la domiciliu- o idee tot mai agreata pentru a scapa de costurile sediilor

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 06:39
2969 citiri
Angajati la domiciliu- o idee tot mai agreata pentru a scapa de costurile sediilor
Angajatii care lucreaza de acasa sunt cu 30% mai productivi

Posibilitatea de a face bani lucrand de acasa era visul oricarui angajat si cosmarul fiecarei companii, pana de curand. Un concept de business care transforma in realitate dorinta salariatilor de a nu mai veni la job a fost implementat timid, dar cu succes, in state din Occident si ar putea deveni cel mai revolutionar proiect si pe plan local.

Economii de minim 10.000 de euro anual

Specialistii contactati de Business24 spun ca principalul avantaj al companiilor este scaderea cheltuielilor, in conditiile in care toate costurile pentru intretinere, utilitati si facturile vor fi reduse sau chiar eliminate. Economia realizata poate ajunge si pana la 25% din cifra de afaceri.

"O companie poate economisi cel putin 10.000 de euro pe an", crede Vlad Dutescu, training managing partner la Sandler, care adauga ca bugetul pe care trebuie sa il aloce o firma pentru intretinerea unui birou porneste de la 300 de euro.

Ana Ber, managing partner la Dr. Pendl & Dr. Piswanger, apreciaza ca singurul lucru pe care ar trebui sa il ia in calcul managerii este investirea intr-un sistem informatic foarte bun, cu un sistem de securitate pe masura. In felul acesta informatiile confidentiale sunt pastrate in interiorul companiei, chiar daca angajatii lucreaza de acasa.

O chestiune de timp

Pe de alta parte, managerii care se vor alinia trendului vor avea de intampinat o problema comuna multor angajatori, dar care ar putea capata proportii semnificative, dupa ce supravegherea institutionala va fi eliminata.

"Absenta controlului poate cauza o descrestere radicala a productivitatii. Daca se adopta acest model de lucru, recrutarea trebuie facuta mult mai atent, pentru ca nu mai ai componenta de supervizare directa si ai avea nevoie de angajati cu o anumita atitudine fata de munca".

Nevoia de control a angajatorului este amintita si de Vlad Dutescu, in opinia caruia acesta ar fi singurul dezvantaj pentru companii, compensat, insa, de o serie de bonusuri pentru angajati. Daca salariatii sunt fericiti, atunci si performantele lor vor fi mult mai bune, iar cresterea productivitatii inseamna si un profit mai mare.

"La nivel de Bucuresti este o mare problema cu transportul, iar angajatii ar putea pierde pana la patru ore pe zi,ca sa ajunga la birou. Daca lucreaza de acasa, atunci aceasta problema dispare", spune Dutescu, exemplificand unul dintre avantajele de care se bucura salariatii care pot lucra de acasa.

Specialistii apreciaza ca este doar o chestiune de timp pana cand pe piata locala va fi introdus conceptul companiilor fara sedii, care sa le permita lucratorilor sa duca la sfarsit programul de lucru din confortul caminului.

Ana Ber crede ca vor mai fi necesari cel putin 20 de ani, pentru ca "trebuie facut schimbul de generatii. Angajatii de varsta a doua, care au minim 40 de ani, se adapteaza greu la noile tehnologii", subliniaza specialista in recrutarea managerilor.

IT, e-commerce si consultanta, domeniile care s-ar preta cel mai bine

Cele mai potrivite domenii pentru adoptarea acestui concept de business sunt IT-ul, comertul online si chiar si call centere-le, cu amendamentul ca angajatul trebuie sa aiba posibilitatea sa discute foarte rapid cu supervizorul sau, asa cum puncteaza Ana Ber.

La polul opus, toate afacerile si companiile in care sunt implicate linii de productie si asamblare sunt excluse din start. "Nu poti pleca acasa cu fabrica", remarca umoristic specialista.

La fel de potrivite sunt si firmele care ofera servicii de consultanta, precum expertii contabili, exemplifica Vlad Dutescu.

In opinia sa, eMag este una dintre firmele care si-a inceput activitatea lasandu-i pe salariati sa lucreze de acasa. JetBlue, Microsoft si Sandler sunt alte nume de branduri mari care au adoptat cu succes acest model de business inexistent pe piata locala.

Yahoo, un contraexemplu

Marissa Meyer, CEO Yahoo, a starnit un adevarat val de proteste dupa ce a interzis angajatilor sai privilegiul de a mai lucra de acasa. In februarie anul acesta, directoarea a trimis un mesaj prin care le spunea salariatilor sai ca, pentru a deveni cel mai bun loc de lucru, comunicarea si colaborarea vor fi extrem de importante, astfel ca va trebui sa lucram impreuna.

"Prin urmare, este impetuos necesar ca fiecare dintre noi sa fie prezent la biroul sau (...)Viteza de lucru si calitatea muncii sunt adesea neglijate atunci cand lucram de acasa. Trebuie sa facem parte din Yahoo!, iar pentru asta trebuie sa incepem prin a ne afla fizic aici, impreuna", spunea Meyer.

In urma deciziei luate de CEO-ul Yahoo!, sute de angajati se vor reintoarce la birou, incepand cu 1 iunie. Cum era de asteptat, anuntul i-a deranjat pe cativa dintre angajati, in special pe cei care sustin flexibilitatea la locul de munca, un concept pe care Yahoo! se angajase la inceput sa il promoveze puternic in viitor, si care se desfasura prin telecomunicare, program lejer si condensarea saptamanilor de lucru.

Lucrul de acasa - pro si contra

Mai multe studii de specialitate confirma faptul ca angajatii sunt mult mai creativi in momentul in care lucreaza de acasa si ofera un randament mult mai bun. Pe de alta parte, aceiasi specialisti recunosc ca exista si efectul opus al medaliei, iar salariatii ar putea fi tentati sa "procrastineze", adica sa amane cat pot de mult indeplinirea sarcinilor zilnice.

Studiile arata ca gradul de fericire resimtit de angajat are o influenta directa asupra succesului companiei: cei fericiti sunt cu 31% mai productivi, sunt de trei ori mai creativi si genereaza vanzari cu 37% mai mari decat angajatii nefericiti.

Un sondaj realizat in 2013 de compania Korn/Ferry International, specializata in executive search, arata ca in timp ce lucrul de acasa permite unui angajat sa ajusteze balanta munca-viata personala, tot lucrul de acasa poate limita si ascensiunea in cariera a respectivului angajat.

Rezultatele sondajului mai arata ca majoritatea executivilor considera ca lucrul de acasa contribuie la cresterea productivitatii si totodata permite angajatilor parinti sa isi continue cariera.

Nu in ultimul rand, aproximativ 80% dintre respondenti au spus ca organizatiile lor permit angajatilor sa lucreze de acasa, in timp 94% considera ca lucrul de acasa este o optiune foarte viabila pentru angajatii-parinti.

Un alt sondaj, realizat tot de Korn/Ferry in 2012, dezvaluie ca 80% dintre femeile aflate in pozitii executive considerau ca posibilitatea de a se conecta la locul de munca indiferent de loc si timp le-a ajutat sa mentina un mai bun echilibru intre viata personala si cea profesionala.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#lucru acasa, #bani acasa, #angajati companie sediu, #loc munca Romania , #Companii Romania