"Apele Romane" contesta raportul Curtii de Conturi

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 15:00
3166 citiri
"Apele Romane" contesta raportul Curtii de Conturi

Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) precizeaza, cu privire la "cheltuielile de personal presupuse ilegale, mentionate in raportul Curtii de Conturi", ca acestea au fost facute "cu respectarea prevederilor legale si a contractului colectiv de munca in vigoare".

"In ceea ce privesc cheltuielile de personal presupuse ilegale, mentionate in raportul Curtii de Conturi, ANAR considera ca acestea au fost efectuate cu respectarea prevederilor legale si a contractului colectiv de munca existent, aflat in vigoare", afirma institutia, intr-un punct de vedere remis MEDIAFAX, vineri seara.

ANAR mentioneaza, in acelasi context, ca nu beneficiaza de venituri de la bugetul statului, asa cum sunt stabilite prin Legea anuala a bugetului pentru cheltuielile de personal si cele necesare functionarii administrative.

"Toate cheltuielile efectuate in aceste scopuri au fost sustinute prin efort propriu, din venituri proprii, generate de mecanismul economic specific gospodaririi apelor. Totodata, legislatia specifica institutiei noastre dispune ca salarizarea personalului ANAR sa fie realizata in temeiul contractului colectiv de munca aplicabil, angajatii ANAR nefiind functionari publici. Prin urmare, constatarile Curtii de Conturi sunt nefondate si ilegale, legislatia invocata de acesta institutie in sprijinul constatarilor sale fiind inaplicabila ANAR", arata ANAR.

ANAR mai precizeaza ca, plecand de la acesta premisa, a inaintat contestatie atat Curtii de Conturi, cat si instantelor judecatoresti competente, procedurile judiciare fiind in curs de desfasurare.

"Pe de alta parte, cu privire la presupusele suplimentari ale investitiilor, decontarea acestora a fost aprobata inclusiv de ordonatorul principal de credite. Cu toate acestea, ANAR a inaintat, de asemenea, documentele necesare recuperarii sumelor de la constructorii contractati, instanta judecatoreasca urmand a se pronunta cu privire la justetea solicitarii ANAR, si, implicit, constatarilor Curtii de Conturi a Romaniei", mai sustine sursa citata.

Curtea de Conturi arata, in raportul pe 2011, ca Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a achitat in anul mentionat drepturi salariale fara temei legal in valoare totala de 164,99 de milioane de lei, avand abateri si la unele investitii.

Astfel, la nivelul ANAR, inclusiv la administratiile bazinale de apa subordonate acesteia, nu au fost respectate prevederile legale privitoare la efectuarea cheltuielilor de personal, cu efecte asupra bugetului general consolidat in suma estimativa de 164.990.000 de lei, potrivit raportului.

Cele mai mari sume, arata Curtea de Conturi, au provenit din neaplicarea masurilor de reducere cu 25 la suta a cuantumului brut al salariilor in perioada iulie - decembrie 2010, cu impact asupra anului 2011, respectiv de 67,69 de milioane de lei, achitarea unor drepturi de natura salariala fara temei legal-reprezentand spor de fidelitate de pana la 15 la suta din salariul de baza si indemnizatii de sedinta pentru membrii comitetului de directie, precum si acordarea unor premii cu ocazia zilei de 8 Martie, a Zilei Mondiale a Apei si a unor premii de Craciun (47,9 milioane de lei) si achitarea in cursul anului 2011, contrar prevederilor legale, a unor drepturi de natura salariala reprezentand premiul anual pe anul 2010, prima de vacanta si indemnizatii la iesirea la pensie, in suma estimativa de 34,37 milioane de lei, potrivit raportului pe 2011, adoptat in decembrie 2012.

In plus, ANAR a facut achizitii publice de autoturisme si mobilier fara respectarea interdictiei prevazute de OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009, in valoare estimativa de 801.000 de lei si a atribuit lucrari suplimentare de executie pentru investitia "Amenajari spatii inchiriate pentru birourile Administratiei Nationale Apele Romane", fara respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice, pe care le-a platit cu 121.000 de lei, se mai arata in document.

Curtea de Conturi mai consemneaza la ANAR si o majorare de 2,9 milioane de lei a valorii devizelor generale de investitii, fara respectarea prevederilor legale, intrucat nu a fost elaborata si aprobata o procedura privind modul de actualizare a acestor devize.

La obiectivul de investitii "Lucrari de protectie si consolidare a falezei pentru zona Olimp Nord, jud. Constanta", au fost efectuate plati nejustificate, ca urmare a suplimentarii nefundamentate a valorii lucrarilor de investitii, in suma estimativa de 567.000 de lei.

De asemenea, ANAR a achizitionat de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor o serie de studii pentru care au fost emise si achitate facturi in suma totala de 4,31 de milioane de lei, fara aplicarea procedurilor prevazute de legislatia referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica si fara a se incheia un contract de achizitie publica.

Totodata, in situatiile financiare si in balanta de verificare sunt evidentiate creante in suma de 20,49 milioane de lei, reprezentand facturi emise de ANAR catre diversi beneficiari, in perioada 2002 -2009, pentru care "nu s-au facut toate demersurile in vederea recuperarii debitului", se mai arata in raport.

Tot la "Apele Romane", arata Curtea de Conturi, nu sunt reflectate real si exact in balantele de verificare, in bilantul contabil si in contul de profit si pierdere operatiuni financiar-contabile in suma estimativa de 136,87 de milioane de lei, reprezentand tranzactii economice pentru care nu se cunoaste momentul efectuarii si nu exista documentele care au stat la baza inregistrarii in contabilitate.

Potrivit anexei nr. 12 la HG nr. 1705/2006, inventarul bunurilor apartinand domeniului public al statului, aflate in administrarea Ministerului Mediului prin ANAR, prezinta o valoare totala de 7,27 miliarde de lei, dar in situatiile financiare anuale, fondul bunurilor din domeniului public al statului este evidentiat la valoarea de 25,4 miliarde de lei, existand o diferenta nejustificata de peste 18 miliarde de lei, mai arata Curtea de Conturi.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Curtea Conturi raport, #Apele Romane raport Curtea Conturi, #cheltuieli ANAR , #Companii Romania