AVAS a obtinut venituri mai mici cu 36% in 2012

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 17:01
1440 citiri
AVAS a obtinut venituri mai mici cu 36% in 2012

Veniturile totale estimate de AVAS pentru anul trecut sunt cu 36% mai mici fata de anul anterior, de 27 milioane lei, fata de 42,2 milioane lei in 2011.

Veniturile din creante de natura bancara si preluate de la Ministerul Finantelor Publice pentru 2012 sunt estimate la 9 milioane lei, in scadere cu 32% fata de anul anterior, iar cele de natura fiscala reprezinta 13,7 milioane lei, in scadere cu 31% fata de 2011, potrivit datelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Totodata, veniturile totale incasate de institutie in primele zece luni din 2012 se ridica la 12,7 milioane lei, cu 81% mai mici fata de aceeasi perioada din 2011.

"Printre cele mai mari creante bancare si comerciale recuperate de AVAS in primele zece luni ale anului 2012 se numara creanta in valoare de 2,93 milioane lei, detinuta asupra Stofe Buhusi SA, care a fost stinsa, integral, prin luarea in plata a unor bunuri din patrimoniul societatii si transferul acestora in domeniul public al statului si administrarea Consiliului Local al Orasului Buhusi.

In domeniul creantelor comerciale, cea mai mare recuperare este aferenta creantei detinute asupra CET SA Bacau si provine din platile in suma totala de 594.000 lei efectuate de debitoare in contul diminuarii datoriei fata de AVAS", sustin reprezentantii institutiei.

Cauzele diminuarii veniturilor

Reprezentantii AVAS au precizat ca diminuarea veniturilor de anul trecut fata de 2011 este justificata, printre altele, de existenta unor cauze obiective printre care: tendinta manifestata in plan economic la nivel national de diminuare a investitiilor, respectiv diminuarea interesului investitorilor in achizitionarea de active sau creante, precum si de anularea unor documente de esalonare la plata a creantelor, determinata fie de nerespectarea graficelor de plata, fie de intrarea agentilor economici sub incidenta procedurilor de faliment prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei.

Alte cauze mentionate ar fi imposibilitatea perfectarii unor noi documente care sa prevada plata esalonata a creantelor datorita neintrunirii conditiilor din punct de vedere al reglementarii ajutorului de stat si/sau a costurilor suplimentare generate de aplicarea unor dobanzi pe perioada de esalonare, dar si greutatile intampinate in valorificarea creantelor detinute asupra societatilor aflate in procedura de administrare speciala instituita in conformitate cu prevederile Legii privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.

Reprezentantii AVAS subliniaza ca diminuarea graduala a incasarilor ce pot fi obtinute din valorificari de creante "este o tendinta fireasca" prin luarea in considerare a urmatorilor factori: vechimea creantelor cesionate (unele fiind aferente anului 1999); diminuarea valorica a portofoliului de creante preluat, concomitent cu cresterea gradului de valorificare a acestuia si numarul ridicat al societatilor intrate in insolventa, in ultimii ani, din cauza crizei economice.

Portofoliul de creante ramas de valorificat de catre AVAS, la sfarsitul lunii octombrie 2012, se ridica la 3,66 miliarde lei.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#AVAS venituri 2012, #AVAS companii, #AVAS 2013 venituri , #Companii Romania