Basescu: CNAS e un dezastru, nu stie pe ce da banii

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 19:06
1344 citiri
Basescu: CNAS e un dezastru, nu stie pe ce da banii

Presedintele Traian Basescu a caracterizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) drept "un dezastru din punctul de vedere al eficientei cheluirii banilor", intr-o enumerare a deficientelor existente in sistemul de sanatate, in cadrul conferintei de presa tinute, miercuri, la Cotroceni.

"Realitatea ne arata ca principalele probleme pe care le avem sunt monopolul CNAS, care este un dezastru din punct de vedere al eficientei cheltuirii banilor, apoi politizarea sistemului sanitar, ineficienta, coruptia si abia apoi subfinantarea", a declarat Traian Basescu.

In 2000, bugetul sanatatii era de un miliard de euro, in 2011 bugetul sanatatii a depasit cinci miliarde de euro, iar rezultatul a fost lipsa de performanta, lipsa de proceduri si subfinantarea, a spus seful statului.

Potrivit presedintelui, sistemul de sanatate nu a progresat, desi s-au introdus in el de cinci ori mai multi bani.

"Asta inseamna ca modul in care administram sistemul e deficitar, iar populatia e nemultumita pe buna dreptate, chiar daca sunt insule de excelenta", a adaugat acesta.

Basescu a declarat ca actualul sistem al CNAS ar trebui inlocuit cu asiguratori privati.

Intrebat de jurnalisti ce ar presupune reformarea CNAS, Traian Basescu a raspuns:

"CNAS nu reuseste sa urmareasca ce se intampla cu medicamentele, cu costurile din spitale. Este clar ca avem o problema de sistem, nu de oameni".

In Romania exista 42 de case judetene care nu se ocupa de controlarea banilor, a prescriptiilor, a zilelor de spitalizare, considera seful statului.

Acesta a spus, in schimb, ca orice casa privata va face contracte pe standarde de cost, va introduce reguli de tratare si de cost, in afara de cele care deviaza de la standard, unde se vor plati sume suplimentare.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#CNAS gestionare bani, #Traian Basescu CNAS, #CNAS dezastru , #Companii Romania