Basescu: Nu avem nevoie de studiu pentru mediul de afaceri

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 12:19
1764 citiri
Basescu: Nu avem nevoie de studiu pentru mediul de afaceri

Romania este competitiva in 25 de zone si necompetitiva in alte 49 de zone, potrivit unui studiu prezentat de American Chambers of Commerce, insa presedintele Traian Basescu priveste cifrele ca o evolutie, raportat la situatia Romaniei din 2000.

Agricultura si industria alimentara, turismul si industria IT sunt domeniile in care Romania are avantaje naturale, potrivit presedintelui, care recunoaste insa ca fara o infrastructura performanta, fara o forta de munca calificata, specificul romanesc nu poate fi valorificat.

Pentru competitivitatea Romaniei nu este nevoie de un studiu, sustine Basescu, acand trimitere directa la studiul American Chamber of Commerce.

"Este suficient sa privesti cu ochiul liber la societatea romaneasca, la administratia romaneasca si sa intelegi care sunt zonele care slabesc competitivitatea Romaniei", a declarat acesta, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Basescu, nu trebuie luat tot pachetul de lucruri care trebuie facute mai bine, pentru ca ne creem impresia ca tot acest pachet de zone in care

Romania este mai putin competitiva decat tari din UE ar fi problema fundamentala care impiedica evolutia tarii. "Ar putea fi corecta si aceasta abordare, daca lucrurile nu ar fi in miscare", adauga el.

Traian Basescu vede o resursa "extraordinara" in cele 49 de zone in care nu suntem competitivi.

"Si daca am privi la progresul din ultimii 10 ani, ne-am da seama ca Romania se misca si ca are resurse sa decina tot mai competitiva", a declarat presedintele.

Problema managerilor romani este problema intre perceptie si realitate

"Eu cred ca abordarea managerilor care spun ca isi vor mari investitiile si numarul de angajati in perioada urmatoare" creeaza o discrepanta intre cifrele finale si viziunea lor.

Traian Basescu apreciaza meritele studiului American Chamber of Commerce si spune ca cel mai mare merit al studiului este ca ne-ar putea da o baza de plecare pentru o tema fundamentala a lumii capitaliste de azi: competititvitatea "si cum o obtinem".

"Pentru prima data avem un set de elemente de la care sa ne masuram in continuare. Interesant sa vedem evolutia numarului de zone in care suntem competitiv

si al celor in care nu suntem competitivi", a continuat seful statului.

Vorbind despre competitivitate, presedintele a criticat sectorul privat, ca parte a indicatorului de competittivitate a unei tari.

Cat de competitiv e sa dai credite cu buletinul?"

El s-a intrebat retoric "Cat de competitiv este sa dai credite cu buletinul?" si a mentionat activitatea Ford care s-a angajat sa produca "300 de mii de

automobile pe an si produce 20 de mii de remorci".

"Chestiunea competititvitatii tine de doua parti, iar daca vorbim de coruptie si ea tine de doua parti", a explicat Basescu.

Presedintele a incercat sa clarifice problema si sa lamureasca publicul ca nu "muta la nimeni responsabilitatea, dare ea trebuie impartita si asumata".

"Un functionar corupt nu poate fi corupt daca nu are un partener care sa ii dea un ban in mana", subliniaza Basescu.

Romania nu are cel mai nefericit cadru legislativ

Desi nu avem cel mai fericit cadru legislativ, Basescu sustine ca suntem departe de a avea unul nefericit.

"Dincolo de incorecta implementare a legilor, competitivitatea Romaniei este impiedicata de legile stufoase si uneori contradictorii", spune Basescu,

convins ca acest fenomen a fost diminuat in ultima perioada.

Traian Basescu priveste spre 2012 ca anul in care trebuie sa se gaseasca un raspuns la simplificarea legislatiei.

"Sper ca avem un mediu de afaceri suficient de matur care, scos din chingile democratice, sa se conformeze si legii si bunului simt", a spus seful statului.

Competitivitatea ar creste, daca s-ar respecta regulile de cariera

"Politicul trebuie sa ia nota de faptul ca nu vom avea un mediu competitiv, pana cand nu vor fi instaurate si respectate criteriile de cariera", spune Basescu, referindu-se la criteriile politice de numire a sefilor

Absorbtia fondurilor europene, o problema de timp

Polonia are un foarte mare succes inabsorbtia fondurilor acum, abia la trei ani dupa inceperea practicilor, spune Basescu, facand o paralela cu situatia Romaniei, care am avut aceeasi problema in ultimii trei ani.

Problema se va rezolva cand "masinarie se va pune in functiune si vom intelege crieriile". Abia la sfarsitul anul viitor va incepe si la noi perioada satisfacatoare de absorbtie a fondurilor, crede el.

Educatia, ambitia Romaniei pentru viior

Pregatirea profesionala este o bulina neagra care atarna deasupra Romaniei, chiar daca la inventivitate si creativitate, romanul sta foarte bine. Anii viitori sunt dedicati imbunatatirii calitatii fortei de muunca,astfel incat sa devina unul din avantajele noastre competitive, spune Basescu.

Bancile si Guvernul au facut tot posibilul pentru a iesi din criza

"Guvernul, Banca Nationala si bancile au facut tot ce a trebuit pentru a iesi din criza. Sper ca dupa anul 2011, competititvitatea sa arate mult mai bine", a concluzionat Traian Basescu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#mediu afaceri competititvitate, #Traian Basescu competititvitate , #Companii Romania