Bursa cerealelor de la Corabia se apropie de prima strigare

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 14:23
3877 citiri
Bursa cerealelor de la Corabia se apropie de prima strigare

Autoritatile fac ultimele demersuri pentru deschiderea primei burse de cereale din Romania, la Corabia. Numai pentru echipamente IT autoritatile au pus la bataie aproape 700.000 de lei, adica aproximativ 153.000 de euro. In conditiile in care Romania nu are un trader national de cereale si este la mana "samsarilor" de pe piata internationala, Bursa de Cereale din Olt ar putea ajuta la reglarea pretului pe aceasta piata.

Bursa urma sa se deschida in toamna acestui an, insa deschiderea s-a amanat cu cateva luni. Autoritatile se afla pe ultima suta de metri cu acest proiect si fac ultimele achizitii pentru a porni acest proiect.

Consiliul Judetean Olt a organizat o licitatie deschisa pentru a cumpara aparatura IT si echipamente de laborator necesare dotarii Bursei de Cereale de la Corabia. S-au cumparat: 10 calculatoare de tip desktop; 2 notebok-uri; 2 computere; 2 imprimante; 1 server; 2 faxuri si scannere; 1 ecran LCD 127 cm; 1 router whirless, 2 video proiectore; sisteme de operare windows XP si ofice XP; 1 aplicatie infomatica specifica bursei ERP.

Pe langa acestea, s-au cumparat si echipamente de laborator necesare pentru o Bursa de Cereale cum ar fi: un prelevator automat pentru cereale; o sonda prelevare cereale; un divisor probe cerealec; un sistem automat pentru curatare probe; numarator de seminte;-mori de laborator, si altele. Valoarea estimata a echipamentelor achizitionate este de 847.450 de lei (190.000 de euro).

Contractul a fost atribuit companiilor Power Net Consulting , Aego Business Consulting si Binary Software. In timp ce primele doua companii sunt din Bucuresti, Binary Software din Craiova.

Power Net Consulting, o firma infiintat in 2009, cu sediul in Bucuresti.In primul semestru al acestui an reprezentantii companiei au raportat o cifra de afaceri de peste 11,6 milioane de lei adica aproximativ 2,6 milioane de euro. Firma are in prezent 34 de angajati si un profit net de peste 800.000 de lei (180.000 de euro). Actionarii companiei sunt: Dimitriev Gradinescu Eduard, Munteanu Daniel, Musata Stefan si Panait Mariana.

Aego Business Consulting, compania detinuta de Umbresi Ionut Cosmin, a fost infiintata in 2012 in Bucuresti. Potrivit informatiilor furnizat de portalul RisCo, firma a raportat in primul semestru al anului afaceri de peste 730.000 de lei (164.000 de euro). Compania se afla pe pierdere atat in 2012 cat si in primele luni ale acestui an. Nu este primul contract cu statul pe care compania l-a castigat in acest an. Firma, in asociere cu European Funds Invest se va ocupa cu managementul proiectului de creare a unei infrastructuri de distributie de internet broadband in asa numitele "zone albe" din Romania, proiect pentru care va primi 901.716 lei (200.000 de euro).

Binary Software a fost infiintata in 2003 si are un singur angajat.

De ce este nevoie de o Bursa a Cerealelor in Romania

Productia record de cereale din Romania a adus, in mod paradoxal, producatorii locali la "sapa de lemn". "Jocurile de culise" facute de samsarii de cereale i-au adus pe producatorii autohtoni pe pierdere intrucat pretul acestora a scazut foarte mult. Agricultorii ar fi putut fi ajutati in aceasta "lupta oarba" contra marilor traderi internationali de o bursa care sa "tina preturile in frau" si de un trader national. In plus, Romania are nevoie de o Bursa pentru a deveni un jucator important pe piata regionala si europeana a cerealelor.

"Se vorbeste despre pretul cerealelor la Marea Neagra doar din perspectiva a doi mari jucatori: Rusia si Ucraina. In schimb, partea centrala, de est si de sud-est nu este suficient de bine organizata ca sa concureze pe aceste piete unde se stabilesc preturile cerealelor. Atata timp cat nu va exista transparenta pe piata cerealelor si nu vor exista capacitati de stocare (...) si o bursa a cerealelor, jocurile vizavi de munca agricultorilor din Romania vor fi facute in alta parte", a precizat Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de specialitate.

Cum va functiona Bursa de Cereale de la Corabia

Potrivit fisei proiectului, la Corabia se va construi o cladire de 1.019 mp. Va fi amenajat un sediu administrativ si un laborator pentru calitatea cerealelor cu active specifice dezvoltarii activitatii de tranzactionare la bursa si se va infiinta si dota un laborator pentru certificarea calitatii cerealelor. De asemenea, vor fi amenajate cai de acces, jardiniere si rampa.

Compania care va administra Bursa va avea in actionariat atat institutiile statului, cat si companii private, iar intreaga procedura de atribuire va fi hotarata de Bursa Romana de Marfuri.

Valoarea totala a proiectului se cifreaza la 8.048.031 de lei (1,8 milioane de euro), din care finantarea nerambursabila - 2.739.502 lei (616.000 de euro), contributia Guvernului- 419.153 lei ( 94.000 de euro) si Consiliul Judetean - 4.889.374 lei (1.099.699 de euro).

Proiectul va crea 13 locuri de munca pentru locuitorii din Corabia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Bursa Corabia, #Bursa Cereale Corabia, #licitatie bursa Corabia, #Bursa Corabia achizitii , #Companii Romania