Cati bani ar putea pierde traderii banuiti de manipularea pietei cerealelor din Romania

Marti, 27 August 2013, ora 17:02
2881 citiri
Cati bani ar putea pierde traderii banuiti de manipularea pietei cerealelor din Romania

Consiliul Concurentei a initiat "o razie" de proportii la sediile celor mai mari traderi de pe piata cerealelor din Romania. Daca autoritatile ii gasesc vinovati de manipularea preturilor cerealelor, companiile risca sanctiuni de ordinul milioanelor de euro.

Cei mai mari traderi de cereale de pe piata locala sunt anchetati in aceste zile dupa ce Ministerul Agriculturii a primit sesizari din parte agricultorilor ca traderii si comerciantii ar fi stabilit pretul cerealelor intr-o intalnire la Mamaia.

"La noi (n.red. Consiliul Concurentei) dureaza pana la un an de zile investigatia. Depinde de ce gasesc oamenii nostri, de cat de complicata va fi investigatia.Daca este cartel vorbim de o amenda cuprinsa intre 4 si 8%. Aceasta este plaja de amenda pentru cartel in functie de circumstante, de durata", a declarat pentru Business24 Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In ciuda insistentelor jurnalistilor Business24, o singura companie a dorit sa comenteze ancheta initiata de Consiliul Concurentei.

"Confirmam faptul ca reprezentantii Consiliului Concurentei au vizitat sediul Cargill din Bucuresti, in data de joi, 22 august 2013. Le-am oferit inspectorilor intreg suportul si asistenta pe parcursul acestei vizite si le vom oferi in continuare tot sprijinul necesar", a declarat Martin Schuldt, director general al Cargill in Romania.

Business24 a calculat ce sanctiune maxima risca fiecare trader daca Concurenta finalizeaza investigatia pana la finalul acestui an, iar traderii sunt gasiti vinovati de "cartelizare":

Cargill Romania - pierdere de 37 milioane de euro

Cel mai mare trader de pe piata locala, cu o capacitate de depozitare de 550.000 de tone de cereale, ar putea pierde 37 de milioane de euro daca se confirma suspiciunile.

Compania a raportat anul trecut o cifra de afaceri de peste 2 miliarde de lei adica 467 milioane de euro.

Alfred Toepfer - pierdere de 34 milioane de euro

Toepfer are in Romania sisteme de depozitare de 11.000 de tone de cereale si afaceri de ordinul milioanelor de euro. In 2012, compania a raportat o cifra de afaceri de 1,8 miliarde de lei (429 milioane de euro) si o pierdere de peste 18 milioane de lei (4,1 milioane de euro).

Agricover - 16,4 milioane de euro

Agricover a raportat pentru anul 2012 o cifra de afaceri de 910 milioane de lei (206 milioane de euro) si un profit net de 6,2 milioane de lei (1,4 milioane de euro). In conditiile in care rezultatele financiare ale companiei sunt pe crestere din 2009, o eventuala sanctiune de peste 16 milioane de euro ar putea face ca situatia sa nu mai fie atat de roz.

Ameropa - 16 milioane de euro

Compania a raportat la finalul anului trecut o cifra de afaceri de peste 884 milioane de lei (200 milioane de euro) raportata la un profit net de peste 2,5 milioane de lei (peste 580 de mii de euro). Ameropa avea, in 2012, 191 de angajati.

Brisegroup - 14,8 milioane de euro

Compania a raportat anul trecut afaceri de 822 milioane de lei (186 milioane de euro) si un profit net de peste 24 milioane de lei (5,5 milioane de euro).

Bunge - 10,5 milioane de euro

Compania prin care grupul face operatiuni de trading de cereale a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 584 milioane de lei (132 milioane de euro) si un profit net de 20 de milioane de lei (4,6 milioane de euro).

Nidera - 5,2 milioane de euro

Pentru o companie care abia in 2012 a revenit pe profit dupa doi ani de pierdere, o sanctiune de peste 5 milioane de euro ar putea atarga greu. Nidera a raportat anul trecut afaceri de 289 milioane de lei (65 milioane de euro) si profit net de 2 milioane de lei (460 de mii de euro). Compania avea 21 de angajati.

Glencore - 2,8 milioane de euro

Firma prin care Glencore face trading cu cereale in Romania este Romsiloz Cereale. Compania a raportat in 2012 afaceri de peste 155 milioane de lei (35 milioane de euro) raportat la un profit net de peste 7,1 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Romsiloz avea, anul trecut, 43 de angajati.

United Grain - 1,12 milioane de euro

Anul trecut, firma United Grain cu zero angajati a raportat un profit net de 502.730 de lei (114 mii de euro). Firma a raportat afaceri de 62 de milioane de lei (14 milioane de euro).

Brise Agricultura - 728 mii de euro

Societatea comerciala a raportat la nivelul lui 2012 afaceri de peste 40 de milioane de lei (9,1 milioane de euro) si un profit net de 2,2 milioane de lei (516 mii de euro). Brise Agricultura avea, anul trecut, 72 de angajati.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#traderi cereale, #cereale vanzare traderi, #sanctiuni traderi, #sanctiuni Consiliul Concurentei cereale, #piata cereale sanctiuni , #Companii Romania