Companiile de stat ar putea scapa de datorii in doi ani

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 14:30
1357 citiri
Companiile de stat ar putea scapa de datorii in doi ani
Sursa: Sfin.ro

In urmatorii doi ani Romania ar putea rezolva problema arieratelor companiilor de stat, desi in acest moment se constata o incetinire a reformelor in acest domeniu, mai ales la Ministerul Economiei, considera reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"In urmatorii doi ani, aceasta problema (problema arieratelor - n.r.) va fi rezolvata. In momentul actual vedem o dorinta de a se merge in aceasta directie, dar trebuie ca aceasta dorinta sa fie implementata si accelerata.

(...) Sper ca 2012, un an electoral, sa nu vina in contradictie cu programul de reforme structurale. Avem semnale bune in domeniul transporturilor, si semnale mai putin bune la Ministerul Economiei, unde asistam la o incetinire a reformelor", a precizat duminica Tanasescu la o emisiune Pro Tv.

Acesta a adaugat ca este pentru prima data cand Romania este capabila sa arate ca indicatorii de arierate la nivelul companiilor de stat au fost atinsi, facand referite la indicatorii conveniti pentru trimestru al treilea.

In ceea ce priveste problemele, Tanasescu a explicat ca este vorba de o continuare a angajamentelor pe linia privatizarii si a imbunatatirii capacitatii manageriale. El a dat ca exemplu Transelectrica unde trebuia sa fie privatizat un pachet majoritar.

"Este un proces greoi. Reformele structurale inseamna o imbunatatire a capacitatii pe temen lung si mediu al acestor companii, chiar daca poate duce la o constrangere de activitate, de angajati.

(...) In angajamentul stabilit cu guvernul aceasta privatizare a managementului este foarte importanta stiind ca influenta politicului la nivelul acestor companii este foarte puternica.

Daca mergem mai departe, la nivelul companiilor locale vom vedea aceleasi lucruri. Monitorizarea celor peste 800 de companii are in vedere schimbarea acestui tipa de atitudine", a completat Tanasescu.

Termenul limita pentru managementul privat a fost prevazut pentru unele companii pentru sfarsitul acestui an, iar daca aceste angajamente nu vor fi indeplinite, vor fi stabilite alte deadline-uri mult mai scurte si mai strice.

"Important este modul in care o tara se prezinta si modul in care programul este pus in aplicare, iar focalizarea in perioada urmatoare pe reforme restructurale sa fie un succes. Avem o incetinire a reformelor in acest domeniu.

Vor fi niste deadline-uri si mai scurte, conditii prioritare atunci cand va urma sa fie discutata Romania in bord. Ne gandim sa avansam in acest sector", este de parere reprezentantul FMI.

Tanasescu a apreciat ca desi Romania a facut progrese semnificative, chiar mai bune decat alte tari, in continuarea perceptia publica nu este una pozitiva.

"Din pacate, perpectia publica nu este informata corect fata de ceea ce s-a intamplat. Situatia macroenomica a Romaniei este mai buna decat a altor state din UE.

S-a facut mai mult decat in alte state si totusi, perceptia este una rea. Este posibil ca nu a existat o comunicare buna, probabil nu s-a dorit sa fie comunicare coerenta. Este posibilitatea ca aceste lucruri bune pentru Romania sa fie transmise si sa fie mai bine aprofundate", considera Tanasescu.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#companie stat, #privatizare companie stat, #datorie companie stat, #mangement privat, #mihai tanasescu , #Companii Romania