Consiliul Concurentei a dat amenzi record in 2011

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 14:46
1557 citiri
Consiliul Concurentei a dat amenzi record in 2011

Consiliul Concurentei a aplicat in 2011 amenzi de circa 83 milioane euro, adica 80% din totalul amenzilor aplicate de la infiintarea institutiei, fiind vorba de un an in care au fost inchise investigatii importante, dar mai vechi, a declarat joi presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.

"Anul trecut a fost un an exceptional, au fost finalizate cazuri importante, dar mai vechi, iar la nivelul amenzilor s-a ajuns la circa 80% din cat a dat Consiliul de la infiintare. Au existat si cazuri inchise prin angajament, unde compania isi asuma ca va aplica corectii rapid, cum a fost cazul transmiterilor meciurilor de catre Liga, caz care va fi reevaluat in 2012. Au fost si companii care au recunoscut incalcarea legii", a precizat Chiritoiu.

Astfel, anul trecut au fost finalizate 24 de investigatii pentru posibile practici anticoncurentiale nivel apropiat cu 2010, cand au fost 23 de investigatii. Dintre acestea, 11 s-au finalizat cu sanctiuni. Valoarea amenzilor a fost de 354,96 milioane lei (circa 83,4 milioane euro).

Orange si Bayer, printre companiile amendate de Consiliul Concurentei

Printre companiile cu cele mai mari amenzi aplicate se numara Orange - 34,8 milioane euro, Vodafone - 28,3 milioane euro, Bayer - 12 milioane euro, iar alte trei companii, Interfruct, Albinuta Shops, Profi Rom Food, au primit amenzi cumulate de 4 milioane euro pentru fixarea preturilor de vanzare cu amanuntul a legumelor si fructelor.

In toamna a fost declansata in premiera o investigatie pe baza indiciilor furnizatre de Parchet-DIICOT legata de o posibila intelegere intre 23 de companii de a participa cu oferte trucate individuale sau in asociere, la 11 licitatii organizate de Transgaz si Romgaz pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale, lucrari de modenizare si intretinere a instalatiilor.

De asemenea, au fost incepute investigatii sectoriale pe piata serviciilor de plati bancare, pe cea a producerii si comercializarii berii si in sectorul distributiei prin magazine virtuale a produselor electrocasnice si confectiilor.

Au fost finalizate doua investigatii sectoriale pe piata angro de medicamente si pe piata energiei termice din Bucuresti.

In prezent, exista 68 de investigatii in curs pentru practici anticoncurentiale

In prezent, sunt 78 de investigatii in curs, din care 68 sunt pentru posibile practici anticoncurentiale, una pentru analiza unei concentrari economice, doua pentru acte ale administratiei si sapte analize pentru cunoasterea pietei.

"In 2012 as dori sa vad un caz de clementa, mai exact o companie care vine si recunoaste incalcarea legii, chiar inainte de a aparea suspiciuni in acest sens sau de inceperea anchetei. Compania nu va fi sanctionata la finalul anchetei, daca aduce si dovezi in acest sens, iar Consiliul poate sanctiona complicii" a afirmat presedintele CC.

"Este o metoda folosita in tarile din UE, dar mai putin in aceasta regiune. Avem deja o astfel de intelegere in analiza, urmeaza sa vedem care va fi rezultatul. Am vrea sa vedem si aplicarea sanctiunilor penale pentru incalcarea Legii Concurentei", a mai adaugat presedintele Chiritoiu.

Acesta a adaugat ca in acest an urmeaza sa fie finalizate ancehetele in cazul Oltchim si pe piata bancilor, sa se prezinte in primul trimestru concluziile anchetei pe piata energiei electrice si sa fie demarat un studiu de piata in domeniul gazelor in colaborare cu ANRE.

"Vreau sa implicam si reglementatorul pe piata gazelor, ANRE, si vrem sa vedem cat de bine merge aceasta piata", a completat Chiritoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#amenzi Consiliul Concurentei, #amenda orange, #amenda Bayer, #practici anticoncurentiale , #Companii Romania