Criza sapa in profiturile companiilor. Ce asteptari avem pentru 2012?

Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:29
1506 citiri
Criza sapa in profiturile companiilor. Ce asteptari avem pentru 2012?

Numeroase companii europene sau americane resimt impactul crizei asupra afacerilor si au inceput sa isi revizuiasca in scadere estimarile pentru rezultatele financiare ale acestui an.

In Romania insa, afaceristii se arata relativ optimisti in privinta profitului in anul 2012. Desi nu aveau asteptari prea mari din start, ei nici nu cred ca vor fi afectati foarte puternic.

Sorin Minea, seful Angst, a declarat ca nu stie inca daca si cum ii vor fi afectate afacerile. "Deocamdata nu-i nimic in plus, nimic in minus", a declarat acesta. El a continuat spunand ca nu crede ca va fi un an foarte bun, cu foarte mari realizari si ca nu a avut niciodata estimari prea optimiste, privind evolutia lucrurilor in acest an fiscal.

La randul sau, Maria Grapini, presedinte Pasmatex, a declarat pentru Business24, ca nu crede ca afacerile sale vor avea de suferit pana la finalul anului.

"Evident ca exista foarte multa nesiguranta si legat de ce se intampla in afara si legat de ceea ce se intampla cu moneda noastra nationala. Aparent, exportatorii sunt avantajati de faptul ca scade puterea leului si incaseaza mai mult. Din nefericire sunt si efectele adverse, ca noi ca producatori importam si atunci platim mai mult", aminteste Grapini.

Ea se arata insa optimista cu privire la efectele pe care noile masuri anuntate de guvern, legate de TVA si de angajarea somerilor, dar si cele anterioare privind deducerile de cheltuieli, pot sa creasca cifra de afaceri in al doilea semestru al anului, deoarece vor exista lichiditati pe care le vor putea folosi.

"Pe mine ma intereseaza cum pregatesc anul 2013 si aici, avand in vedere ca mai mult de jumatate din productie e pentru export, normal ca ma intereseaza si pe mine ce se intampla pe piata externa", explica femeia de afaceri.

Companiile europene si americane, supuse estimarilor in scadere

Analistii au inceput sa reduca estimarile pe profit pe masura ce statele europene sunt amenintate cu o noua recesiune, iar cresterea economica din China a incetinit pentru al saselea trimestru consecutiv. Companiile urmarite prin Indicele Stoxx 50 vor castiga 240 de euro per actiune in 2012, cu 6,8 procente mai mult decat in 2011, indica Bloomberg care a utilizat 12.000 de estimari pentru realizarea predictiei. La inceputul anului insa, aceeasi analisti indicau o crestere de 19 procente, scrie Bloomberg.

Modificarea este cea mai mare chiar din 2009, la inceputul crizei, cand analistii financiari au redus estimarile cu 42 de procente.

Corporatii mari, de la Danone si pana la SKF AB, cel mai mare producator de rulmenti din lume, au redus previziunile pentru perioada urmatoare, iar strategii de la Macquarie Group si Morgan Stanley, care isi bazeaza estimarile pe starea economiei si nu pe evolutia companiilor, spun ca profiturile vor scadea cu 10 procente pana la finalul acestui an in intreaga Europa.

Mai mult, analistii au modificat in scadere estimarile pentru 32 de companii incluse in indicele Euro Stoxx 50 doar in ultima luna.

"Mediul economic aduce noi provocari. Multe companii au considerat ca trebuie sa nu investeasca banii, asa ca nici nu au avut de castigat. Nu am sperante prea mari pentru aceasta perioada de rezultate financiare", a declarat Frances Hudson, broker la Standard Life Investment.

La peste doi ani de la izbucnirea crizei datoriilor suverane din Europa si primul ajutor de salvare a Greciei, economia din regiune a inceput sa incetineasca din cauza masurilor de austeritate si a costului ridicat de imprumut. De asemenea, scaderea numarului de noi angajari din SUA si scaderea importurilor din China au contribuit la cresterea ingrijorarii cu privire la starea economiei globale.

Intel Corp, cel mai mare producator de semiconductori din lume, si-a redus prognozele pe vanzarile anuale pe masura ce consumatorii din SUA si Europa nu mai cumpara computere. In plus, sefii Intel sunt chiar mai duri decat unii analisti, prezentand o scadere mai mare decat acestia. Conform estimarilor, veniturile companiie vor creste cu 3-5% in 2012, comparativ cu anul precedent, cand vanzarile companiei au atins 54 miliarde de dolari.

Nici macar producatorul de bunuri de lux Burberry nu mai spera la rezultate bune, in ciuda faptului ca industria luxului continua sa inregistreze rezultate bune in majoritatea pietelor. Actiunile companiei s-au prabusit cu 7,4 procente dupa ce compania a anuntat vanzari sub estimarile analistilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#profit companii europene, #rezultate financiare Europa, #estimari rezultate companii Romania, #evolutie companii Romania , #Companii Romania