Dan Stefan, Autonom Rent a Car: E mai placut sa ai succes in tara in care te-ai nascut

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 00:00
4674 citiri
Dan Stefan, Autonom Rent a Car: E mai placut sa ai succes in tara in care te-ai nascut

Dan Stefan, proprietarul Autonom Rent a Car, a ales sa faca afaceri in Romania pentru ca are multe lucruri in comun cu piata autohtona si considera ca e mai placut sa aiba succes in tara in care s-a nascut.

Tot placuta si productiva i se pare si colaborarea cu fratele sau in dezvoltarea acestei afaceri, dar le recomanda celor care vor sa porneasca un business in familie "sa-si analizeze cu atentie compatibilitatea inainte de a intra in viata tumultoasa a unei afaceri".

Nu este neaparat pasionat de masini, dar este pasionat de copiii sai, iar cand vine vorba de afaceri, ii place sa construiasca businessuri scalabile care tintesc direct catre lipsurile de pe piata.

Despre alegeri in cariera, planuri pentru 2013 si succes in afaceri, vorbeste Dan Stefan, intr-un inteviu acordat Business24.

Spuneti-ne mai multe despre businessul Autonom Rent a Car: Cat de profitabila este inchirierea de masini in Romania? Cati romani inchiriaza masini, raportat la situatia din alte tari?

Piata de inchirieri masini din Romania este o piata tanara, in dezvoltare. Gradul de penetrare al acestui serviciu in Romania este inca redus, dar cresterea e sustinuta.

Autonom Rent a Car este de cativa ani liderul pietei de rent-a-car din Romania si opereaza singura retea nationala : 36 de agentii proprii in 23 de orase.

In acest moment flota de autovehicule depaseste 1400 de unitati, Cifra de Afaceri pentru 2012 va depasi opt milioane EUR iar numarul de angajati este de 150.

Inchirierea de masini este o activitate profitabila peste tot in lume pentru firmele care reusesc sa faca volume mari si sa-si pastreze gradul de ocupare foarte ridicat.

Inainte de a porni aceasta afacere, ati studiat si ati lucrat in Paris. De ce ati ales Romania, si nu Franta, pentru propriul business?

O piata in dezvoltare precum cea din Romania prezinta mult mai multe oportunitati antreprenoriale decat una matura precum cele din Europa de Vest. Este mult mai greu sa construiesti un business scalabil cu actionariat privat intr-o piata dezvoltata si foarte concurentiala.

Un motiv in plus pentru care am ales Romania este ca e o piata emergenta cu care aveam deja multe lucruri in comun (limba, experienta, antecedente antreprenoriale in familie) dar si pentru ca e de obicei mai placut sa ai succes in tara in care te-ai nascut.

Ce planuri de dezvoltare aveti pentru 2013?

In 2013 planificam o rata de crestere de minim 40% fata de 2012. Vectorii de crestere sunt serviciile existente, in special cele catre companii + cateva servicii noi pentru piata din Romania.

Cum incheie compania dumneavoastra anul 2012 din punctul de vedere al pozitionarii in piata?

Pozitionarea in piata este foarte buna, compania noastra fiind un caz singular in Europa : din ce stim este singura companie cu un brand local care domina piata locala de inchirieri masini.

Care sunt cele mai valoroase si mai frumoase masini pe care le aveti in flota dumneavoastra?

Desi nu suntem orientati catre masinile scumpe, avem cateva unitati care depasesc 50.000 euro ca pret de achizitie. Totusi, pretul mediu de achizitie al masinilor din flota este sub 10.000 euro+TVA.

Valoarea cea mai importanta a masinilor este insa mobilitatea pe care ele o aduc clientilor.

Fumusetea este ceva mult prea subiectiv, chiar si la masini. In viziunea mea cea mai frumoasa masina este cea cu gradul de inchiriere cel mai ridicat ( si implicit cea mai profitabila).

Ati pus bazele acestei companii impreuna cu fratele dumneavoastra, Marius Stefan. Vine aceasta afacere din vreo pasiune a voastra pentru masini?

Nu suntem extrem de pasionati de masini. Suntem insa pasionati de servicii si de a construi business-uri scalabile care adreseaza ineficientele din piata. Abordarea noastra de business este una pe termen foarte lung si 100% etica.

Ce alte pasiuni aveti?

Suntem amandoi pasionati de lectura si de alergare pe distante lungi. In plus, eu sunt pasionat si de cei doi copii ai mei...

E dificil sau placut sa il ai ca partener de afaceri chiar pe propriul frate?

In cazul meu este foarte placut si productiv, noi fiind doua firi foarte compatibile. Recomand tuturor celor care vor sa porneasca un business " in familie" sa-si analizeze cu atentie compatibilitatea inainte de a intra in viata tumultoasa a unei afaceri la inceput.

Se intampla sa ajungeti la masa in familie sa discutati pe teme legate de business? Cum faceti sa evitati astfel de situatii, sau, daca nu reusiti, care ar putea fi solutia?

Se intampla destul de des dar nu cred ca este o problema pentru nimeni, cat timp reusim sa ducem o viata echilibrata. Antreprenoriatul nu este o activitate de opt ore pe zi.

Dan Stefan va fi speaker in cadrul Business Days 2012. Evenimentul va avea loc intre 12 si 13 decembrie 2012 la hotelul Howard Johnson Grand Plaza - Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Dan Stefan Autonom Rent a Car, #afaceri Rent a Car, #succes afaceri inchirieri masini , #Companii Romania