Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul da unda verde

Datoriile CFR, de peste 900 mil euro, au fost anulate

Datoriile CFR, de peste 900 mil euro, au fost anulate


Guvernul a avizat inceperea procedurii prin care datoriile inregistrate de CFR SA la finele anului trecut, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), sunt anulate prin conversia in actiuni, ordonanta de urgenta care prevede aceasta operatiune fiind aprobata marti de Executiv.

Proiectul de ordonanta de urgenta s-a aflat si saptamana trecuta pe agenda Cabinetului, dar decizia a fost amanata atunci dupa o consultare intre premier si ministrul Transporturilor.

Conform ordonantei, datoriile inregistrate de CFR SA la finele anului trecut catre bugetul consolidat si fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), vor fi anulate prin conversia in actiuni.

Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica.

La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii catre bugete si Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.

Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat.

CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite in acordul cu institutia financiara internationala, se mentioneaza in proiect.

Un proiect similar a fost lansat la mijlocul lunii ianuarie, prin care urmau sa fie sterse in acelasi mod datoriile CFR SA, care insumau insa atunci 4,5 miliarde lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 999 ori