Dragos Stanca: Industria media se pregateste pentru an dur, in 2012

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 18:00
3348 citiri
Dragos Stanca: Industria media se pregateste pentru an dur, in 2012
Foto: Dragos Stanca/ SURSA: Refresh.ro

Industria online, cu nisa social media, este una dintre zonele emergente in care merita sa investesti in Romania anului 2012, desi partea de media va avea de suferit, este de parere Dragos Stanca, CEO Q2M.

Energia alternativa este o alta miza importanta in urmatorul an, la nivel macroeconomic, sustine omul de afaceri, care recunoaste ca, atata timp cat nu exista reglementari care sa favorizeze in mod special antreprenoriatul, lucrurile merg greu, in Romania.

"Antreprenoriatul trebuie incurajat prin masuri legislative specifice care sa se bazeze si pe feedback-ul venit din acest domeniu, nu masuri gandite intr-un laborator guvernamental", a raspuns Stanca provocarii Business24 de a numi o serie de masuri care trebuie luate ca economia sa intre pe un trend ascendent.

Cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri si in special pentrut Q2M?

2011 a fost un an foarte greu pentru industria media, cu trei factori determinanti pentru reusita.

Primul a fost networking-ul, al doilea creativitatea si modul in care am reusit (sau nu) sa ne pliem pe lucrurile pe care clientii au avut sa le comunice pietei si sa le impachetam intr-un mod creativ, in asa fel incat sa fie multumiti. Al treilea: marimea.

Pe o piata care se restrange nu exista decat sanse sa fii primul sau printre primii sau sa nu existi. In media lucrurile se discuta si cantitativ, nu doar calitativ si prin urmare marimea conteaza.

Din cei trei ani de criza prin care a trecut Romania pana acum care a fost cel mai dificil?

Ultima jumatate a anului 2010 si aproape in intregime anul 2011 au fost ani deosebit de dificili. Partea mai putin placuta pentru media este ca anul care vine va fi mai dificil decat perioada cea mai grea pe care am parcurs-o recent.

Pentru ca, din punct de vedere strict media, majoritatea covarsitoare a clientilor doresc o expunere mult mai mare cu preturi mult ai mici. De unde rezulta o licitatie inversa din care castiga cei care isi pot permite sa dea preturi mai mici si expunerea cea mai mare.

La final are de pierdut calitatea produsului pentru ca la capatul lantului vor ramane mai putini bani. Respectiv, in cazul media, si specific media online, publisherii si detinatorii de produse vor ajunge sa incaseze sume ceva mai mici muncind mai mult si oferind mai multa expunere.

Ce alte oportunitati de investitii vezi in Romania?

In particular, in industria mea, probabil zonele emergente vor fi in continuare pe online, cu nisa de social media. In general, la nivel macro, as paria pe domeniile care tin de zona energiei alternative.

Ce inseamna sa fii antreprenor in Romania?

E o pozitie dificila, mai ales daca vrei sa fii un antreprenor care angajeaza oameni si care angreneaza echipe. Daca esti pe cont propriu, pe nisa potrivita, s-ar putea sa fie mai simplu.

Dar, pentru cine vrea sa creeze locuri de munca, pentru cine vrea sa genereze o cifra de afaceri semnificativa este o perioada dificila, pentru ca nu e usor sa faci fata deselor schimbari legislative din domeniul fiscal, nu e usor sa faci fata unui stat care e pe buna dreptate dornic sa incaseze cat mai repede si cat mai mult la buget.

Mediul fiscal din Romania nu este cel mai prietenos, mediul legal in care trebuie sa-ti desfasori business-ul nu este nici el cel mai prietenos, prin urmare, atata timp cat nu exista reglementari care sa favorizeze in mod evident antreprenoriatul, lucrurile se desfasoara cu dificultate si e destul de greu sa generezi business real intr-un mediu nu mereu prietenos.

Ce masuri ar trebui luate in anul urmator ca economia intre pe un trend ascendent?

Sunt cateva lucruri generale care ar trebui facute. In primul rand cred ca antreprenoriatul trebuie incurajat prin masuri legislative specifice care sa se bazeze si pe feedback-ul venit din acest domeniu, nu masuri gandite intr-un laborator guvernamental.

In general trebuie incurajat prin toate puterile mediul privat. De asemenea cred ca e necesara o lege mult mai clara si care sa incurajeze structurile de tip holding care au actionari comuni si care pot genera locuri de munca si taxe la stat mai consistente.

Antreprenoriatul in serie este un fenomen care a crescut mult in economiile lumii. El nu este, insa, incurajat in mod exceptional si in Romania.

Pe scurt, daca eu doresc sa lansez sase companii in loc de o companie, nu beneficiez neaparat de un regim preferential in relatiile contractuale dintre cele sase companii.

Acest lucru m-ar ajuta si m-ar incuraja sa creez noi oportunitati pentru oameni si sa generez business si, deci, venituri mai mari la impozitul de stat, prin taxe si prin consumul mai mare pe care il vor face angajatii mei, mai numerosi si mai bine remunerati.

Ce iti propui pentru 2012?

Imi propun sa fie cel putin la fel de bine sau rau - depinde din ce parte a baricadei privesti - ca si 2011, care nu a fost un an rau pentru business-urile pe care le-am inceput.

In varianta optimista, imi doresc o crestere semnificativa si realista care probabil nu poate fi mai mare de 25%. In varianta pesimista si realista sper sa conserv macar ce am reusit sa creez in 2011.

Cum vezi Q2M peste 5 ani?

Q2M a reusit intr-un timp foarte scurt, pentru piata din Romania, sa-si consolideze pozitia atat ca regie de publicitate online cat si agentie interactiva, in 2011.

In cinci ani de acum incolo doresc ca modelul pe care l-am propus noi pietei, care incearca sa consolideze o audienta cat mai mare si sa ofere servicii integrate atasate audientei pe care o agrega, sa se fie acceptat si ajutat din ce in ce mai mult.

Imi doresc ca portofoliul sa fie cat mai interesant, serviciile oferite cat mai bune si mai performante, cifra de afaceri cat mai mare si, cu siguranta, sa nu avem doar o prezenta pe piata din Romania

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Dragos Stanca industria media, #afaceri Dragos Stanca, #2012 Dragos Stanca , #Companii Romania