Dupa ce a pierdut trenul privatizarilor, statul vrea sa vanda tot. Vezi de ce va esua

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 07:50
3910 citiri
Dupa ce a pierdut trenul privatizarilor, statul vrea sa vanda tot. Vezi de ce va esua
Esec pe Bursa/ Sursa foto: Efin.ro

Presat de Fondul Monetar International (FMI), statul roman a pus pe lista privatizarilor aproape toate companiile in care detine actiuni. Esecul este garantat de mai multi factori: nu ne pricepem sa vindem, nu exista cumparatori cu bani si suntem in an electoral.

Guvernul a aprobat, miercuri, inceperea procesului de vanzare a 10% din actiunile Hidroelectrica si Nuclearelectrica, unele dintre cele mai importante companii pe care statul doreste sa le scoata pe piata in anul 2012.

Alte societati aflate pe lista sunt: Transelectrica, Romgaz si Transgaz, in cazul carora se spera, de asemenea, sa se vanda pachete pe 10-15% prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Chiar daca nu au fost inca identificati consultantii care vor asista fiecare proces, listarile ar urma sa inceapta in aceasta primavara.

Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, nu vede cu ochi buni acest proces. "Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati, insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec".

Fostul ministru al Privatizarii considera ca Romania a ratat momentul propice pentru privatizari si ca acum avem de asteptat mult si bine pana la revenirea pietei. Deoarece s-a intarziat cu un an si jumatate oferta de vanzare in cazul majoritatii societatilor, statul roman se confrunta in prezent cu o concurenta apriga din partea altor tari europene, cum ar fi Italia si Grecia.

In aceasta perioada, in care la noi in tara doar s-a discutat despre privatizari, unele state au reusit sa vanda active impresionante. Acesta este cazul Turciei, care a obtinut 15 miliarde de dolari, in plina criza, prin vanzarea unor actiuni din domeniul energetic, in anul 2009.

Daca punem cap la cap aceasta supraofertare de companii de stat care are loc pe tot continentul, vedem ca nu avem un cadru favorabil acestor vanzari.

Aceasta ploaie de oferte vine intr-un moment in care nici bancile si nici corporatiile nu au lichiditati, situatie care va mai dura inca cel putin sase-sapte luni.

"Este greu de crezut ca cineva va vrea active din Romania sau din oricare alte tari", mai spune Ionescu, adaugand ca in cel mai optimist caz se vor vinde pachete foarte mici de actiuni si acelea pe bani putini.

"Vom reusi sa vindem doar pachete mici, insa conditia este sa existe un marketing bine facut, nu ca in cazul Petrom. Nu ma astept la vanzari de peste 50% din pachetul de actiuni, cu transfer de control, cum se vrea in cazul Oltchim sau CFR", a mai spus acesta.

Doar de ochii FMI?

Valul de societati scoase la vanzare pare a fi mai degraba praf in ochii FMI, stiut fiind faptul ca, in an electoral, se evita reformele majore pentru a limita riscurile.

"Daca nu au avut curaj sa vanda intr-un an obisnuit, cu atat mai putin o vor face in an electorat", a mai spus Ionescu, adaugand ca, din pacate, lucrurile vor fi analizate, oricum, din punct de vedere politic si nu economic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#companie stat, #privatizare 2012, #privatizare nuclearelectrica, #privatizare transelectrica, #privatizare hidroelectrica, #piata capital, #bursa bucuresti, #valentin ionescu , #Companii Romania