East Point ?i o companie romanesc? au vandut Irakului 100.000 de tone de grau

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 15:05
1543 citiri

Traderul regional de cereale East Point si o companie din Romania au vandut Irakului 100.000 de tone de grau romanesc, in cadrul uneia dintre putinele livrari de cereale din Uniunea Europeana catre statul arab, titreaza Reuters, citat de Newsin.


Irakul, unul dintre cei mai mari importatori de grau din lume, s-a axat in ultimii ani pe cumpararea de grau din Statele Unite, insa a facut importuri si din Canada si Australia.


"Noi am livrat 50.000 tone de grau si o companie locala, alte 50.000 tone, intr-un acord mixt incheiat cu Irakul", a declarat pentru Reuters o sursa din cadrul East Point care a precizat ca graul va fi cumparat de guvernul Irakian si va fi livrat in portul Umm Qasr.


Romania, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, a avut in 2008 o productie de grau de 7,75 milioane tone, cea mai mare recolta din ultimii patru ani, dubla fata de cea din 2007, ceea ce a oferit un potential de export de circa 1 milion tone.


Traderii europeni au presupus ca axarea Irakului pe importuri din Statele Unite are motivatie politica si au sustinut ca o achizitie majora din Europa ar marca o schimbare semnificativa in strategia de cumparare.


Se estimeaza ca Irakul va importa cantitati mari de grau anul acesta, dupa ce seceta a distrus cea mai mare parte a recoltelor de cereale.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...