Fabrica Zaharul Ludus, cumparata de cel mai mare producator din Franta

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:59
5571 citiri
Fabrica Zaharul Ludus, cumparata de cel mai mare producator din Franta

Tereos, cel mai mare producator de zahar din Franta, a preluat de la Sucreries du Marquenterre Group fabrica Zaharul Ludus (judetul Mures), care va deservi clientii industriali din Europa de Est, unde grupul francez anticipeaza ca cererea pentru zahar va creste semnificativ in urmatorii ani.

Fabrica de zahar de la Ludus produce 34.000 tone de zahar pe an si este aprovizionata de 500 de agricultori, ale caror culturi de sfecla de zahar se intind pe 5.000 hectare, au anuntat marti reprezentantii Tereos.

Termenii tranzactiei nu au fost dezvaluiti. Oficialii companiei nu au mentionat daca in urma investitiei vor fi facute disponibilizari in cadrul fabricii sau, daca va fi cazul, care va fi valoarea investitiilor in retehnologizarea fabricii.

Fabrica Zaharul Ludus era controlata anterior de Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiara a grupului francez Sucreries du Marquenterre Group.

Tranzactia asteapta avizul Consiliului Concurentei.

Anul trecut, Zaharul Ludus SA a avut un numar mediu de 213 angajati, inregistrand o cifra de afaceri neta de 72,5 milioane lei (17,1 milioane euro), venituri de 84,5 milioane lei (19,9 milioane euro) si un profit de 11,1 milioane lei (2,6 milioane euro).

Fabrica mureseana si-a delistat la inceputul anului 2010 actiunile de la bursa de la Bucuresti.

Romania importa mult mai mult zahar decat produce

Anul trecut, productia de sfecla de zahar a fost de 650.000 de tone, obtinuta de pe 19.000 de hectare cultivate, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Romania a importat in 2011 aproape 515.000 de tone de zahar din trestie si sfecla, in timp ce exporturile au totalizat putin peste 48.000 de tone, conform datelor Ministerului Agriculturii.

"De pe aceasta fundatie pentru dezvoltarea in Europa de Est, Tereos isi va putea insoti clientii industriali pe o piata unde ne asteptam la o crestere semnificativa a consumului de zahar in urmatorii ani", spun oficialii companiei franceze.

Tereos, al patrulea producator de zahar la nivel mondial, noteaza ca va colabora cu agricultorii romani pentru a aduce pe piata "cele mai eficiente practici din domeniul cresterii de sfecla de zahar".

"Beneficiind de expertiza noastra in domeniul agronomic si industrial, precum si de prezenta in Europa Centrala in ultimii 20 de ani, dispunem de avantaje clare care vor contribui la imbunatatirea randamentelor agricole si la dezvoltarea industriei zaharului din Romania. Datorita acestei investitii, avem acum o pozitie mai solida intr-una dintre cele mai importante regiuni importatoare de zahar ale Europei", a declarat Alexis Duval, director general executiv la Tereos.

Grupul Tereos a mai fost actionar la Zaharul Ludus pana in 2007, cand a vandut participatia de 50% pe care o detinea catre Sucreries du Marquenterre, devenit atunci actionar unic.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fabrica Zahar Ludos achizitie, #Tereos achizitie fabrica Zahar Ludos, #importuri zahar Romania, #exporturi zahar Romania , #Companii Romania