FMI cere privatizarea ELCEN

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 12:56
1857 citiri
FMI cere privatizarea ELCEN

Fondul Monetar International (FMI) a solicitat Guvernului sa treaca Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) din administrarea Termoelectrica in subordinea directa a Ministerului Economiei si sa inceapa procedura de privatizare a companiei, operatiune care sa fie incheiata pana la sfarsitul anului viitor.

Obligatia privatizarii Electrocentrale Bucuresti este prevazuta in scrisoarea de intentie convenita de Guvern si FMI in ultimele negocieri, din toamna acestui an, si apare pentru prima data intr-o intelegere cu institutia financiara internationala.

ELCEN ar trebui privatizat pana la finalul anului 2012

Conform documentului obtinut de agentie, autoritatile trebuie sa angajeze un consultant juridic pana la finele lunii iunie 2012, sa selecteze un consultant pentru privatizare pana la sfarsitul lunii august, sa publice prospectul pana la finele lunii octombrie si sa finalizeze privatizarea pana la sfarsitul anului viitor.

In prealabil, vor fi accelerate discutiile dintre Ministerul Economiei, Primaria Capitalei, RADET Bucuresti, Elcen Bucuresti si RADET Constanta pentru rezolvarea problemei platilor restante si vor fi eliminate toate arieratele catre Romgaz.

Documentul citat mai prevede ca vor fi continuate procedurile de infiintare a unor societati mixte cu investitori strategici pentru constructia de noi unitati energetice in Bucuresti, Constanta si Fantanele cu actionariat majoritar privat.

Electrocentrale Bucuresti face parte din grupul companiilor de stat monitorizate de FMI, figurand pe lista datornicilor la buget cu obligatii neachitate de 43 milioane lei.

ELCEN opereaza sapte unitati de productie a energiei electrice si termice, in Bucuresti, Constanta si Mures (la Iernut), care cumuleaza o putere instalata de 2.008 MW.

ELCEN avea in 2010 datoarii de 405 milioane lei catre Romgaz Medias

ELCEN avea, la nivelul anului 2010, datorii catre producatorul de gaze Romgaz Medias de 405 milioane lei. In contul acestor datorii, Romgaz urmeaza sa preia de la ELCEN termocentrala Iernut, unitate de productie a energiei evaluata la 230 milioane de euro.

ELCEN este cel mai important producator de energie termica din Romania, asigurand circa 40% din necesar. Totodata, ELCEN produce 6% din energia electrica livrata in retele.

In urma cu trei ani, ELCEN anunta ca intentioneaza sa caute parteneri pentru constructia sau modernizarea unor grupuri energetice in Bucuresti, Fantanele (judetul Mures) si Constanta. Proiectele au ramas nefinalizate.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#privatizare ELCEN, #guvern privatizare ELCEN, #datorii ELCEN , #Companii Romania