Guvernul depune plangere penala impotriva lui Boagiu, in cazul lui Nelu Iordache

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 14:47
1938 citiri
Guvernul depune plangere penala impotriva lui Boagiu, in cazul lui Nelu Iordache

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Dan Vladescu, a anuntat, joi, ca vor fi facute plangeri penale impotriva fostului ministru al Trasporturilor, Anca Boagiu si a Cristinei Traila, fostul presedinte al Agentiei.

Ele sunt suspectate ca au acordat facilitati, in mod ilegal, firmei omului de afaceri Nelu Iordache, in contractele de achiziti publice, informeaza Romania Tv.

Dan Vladescu a precizat ca au fost constatate nereguli privind conditiile de achizitii publice din contractele pentru autostrada Arad-Nadlac si a drumului Orastie-Sibiu.

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a constatat o serie de nereguli in cadrul verificarilor efectuate la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

"In urma controlului efectuat au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de 200 de mii de lei si au fost constatate foarte multe nereguli, care au generat atribuirea contractelor de achizitie publica, dupa parerea noastra, in mod defectuos, fapt pentru care vom sesiza in perioada urmatoarea - sper ca pana la sfarsitul urmatoarei saptamani sa fie gata - atat Directia Nationala Anticoruptie, cat si Consiliul Concurentei, pentru ca exista suspiciuni de frauda, dar si suspiciuni de intelegeri anticoncurentiale din partea operatorilor economici implicati", a spus Dan Vladescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Principalele nereguli constatate vizeaza impunerea in documentatia de atribuire a unor cerinte minime de calificare restrictive, utilizarea altor criterii de calificare decat cele prevazute de OUG 34/2006, precum si incalcarea principiului transparentei.

"Ceea ce este interesant este ca, in momentul de fata pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA, se afla celebrul caz Romstrade, dar acest raport de control vine sa prezinte modul in care a fost posibila aceasta frauda, mai exact ceea ce a generat atribuirea contractului de achizitie publica pentru lotul 1 de la Autostrada Nadlac-Arad catre societatea Romstrade", a spus Vladescu.

El mentionat ca, in acest caz, au fost depuse sapte oferte de catre sapte operatori economici principali, dintre care sase au fost respinse fiind considerate inacceptabile sau neconforme.

"Ceea ce este si mai interesant este ca pentru aceeasi procedura de atribuire nu au fost inregistrate contestatii pe rolul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, lucru cel putin bizar avand in vedere miza acestor proceduri de atribuire. (...) Societatile inlaturate din procedura sunt de fapt aceleasi societati comerciale care au beneficiat de contract pentru celalalt tronson de autostrada Orastie-Sibiu, respectiv fiecare dintre societatile careia i-a fost atribuit un lot cu Orastie-Sibiu a fost inlaturata de la procedura de licitatie pe Nadlac-Arad, lotul 1 dar si lotul 2", a aratat Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#achizitii publice CNADNR, #sesizare DNA CNADNR, #raport ANRMAP CNADNR , #Companii Romania