Guvernul s-a razgandit: Ar vrea sa vanda 51% din Posta Romana

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:45
1861 citiri
Guvernul s-a razgandit: Ar vrea sa vanda 51% din Posta Romana

Guvernul va modifica strategia de privatizare a Postei Romane si va scoate la vanzare un pachet majoritar de actiuni, de pana la 51% din capitalul social, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat pe circuitul de avizare al institutiilor de resort, au declarat joi surse oficiale.

Initial, strategia de privatizare a Postei Romane prevedea oferirea catre investitori a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social.

Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei cu oferta in plic combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.

"Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.

Noile actiuni emise se ofera spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea in vederea mentinerii cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta in conditiile legii", se arata in proiectul de hotarare a Guvernului privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, publicat de MCSI.

In cazul in care Fondul Proprietatea nu-si exercita dreptul de preferinta ori si-l exercita partial, investitorul selectat va subscrie un numar de actiuni mai mic decat cel oferit initial astfel incat in oricare situatie, participatia Fondului la capitalul social al CNPR sa reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat in urma operatiunii de majorare.

"Actiunile nesubscrise de catre Fondul Proprietatea ori de catre investitorul selectat se anuleaza", se mai spune in document.

Numarul total de actiuni ce vor fi emise de CNPR in cadrul majorarii de capital, precum si numarul de actiuni ce se ofera spre subscriere investitorului selectat in cadrul procesului de privatizare se stabilesc de institutia publica implicata pentru a asigura respectarea cotei de participatie ce urmeaza a fi dobandita de investitorul selectat.

Conform Memorandumului cu Fondul Monetar International, autoritatile se angajasera sa gaseasca, pana la sfarsitul lunii iunie 2012, un investitor strategic care va prelua 20% din actiunile CNPR, in urma unei majorari a capitalului social.

Termenul initial pentru privatizarea Postei Romane, prin majorare de capital social, era sfarsitul lunii martie 2012.

CNPR si-a diminuat pierderile considerabil in ultimul an, de la 28 de milioane de euro in 2010 la 4,3 milioane euro la finele anului 2011. In ianuarie 2012, compania a raportat un profit brut de 1,4 milioane de euro, cu 16,6% mai mare decat cel inregistrat in luna decembrie a anului precedent.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#preluare Posta Romana, #privatizare posta romana, #vanzare actiuni Posta Romana, #pachet majoritar Posta Romana, #reduceri pierderi Posta Romana , #Companii Romania