Guvernul sterge datoriile CFR SA la buget, de peste 1 miliard de euro

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:33
1399 citiri
Guvernul sterge datoriile CFR SA la buget, de peste 1 miliard de euro

Datoriile CFR SA catre bugetul consolidat si fondul de risc, insumand 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfarsitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor, actiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar.

Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.

Proiectul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.

"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare", se arata in document.

Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru datoriile la fondul de risc.

La 31 decembrie 2011, societatea prelimina datorii catre bugete, AVAS si Fondul de risc de 4,5 miliarde lei, rezultate prin cumularea datoriilor CFR SA si ale filialelor absorbite prin fuziune.

Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani, de la un miliard lei in 2007 la 1,6 miliarde lei in 2008, la 2,98 miliarde lei in 2009 si la 4,48 miliarde lei in 2010.

La 31 decembrie 2010, CFR SA a inregistrat o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 de 5,2 miliarde lei.

Proiectul de ordonanta mai prevede ca, incepand cu 31 decembrie 2011, pentru obligatiile principale datorate de CFR SA si care fac obiectul conversiei in actiuni nu se mai calculeaza si nu se datoreaza obligatii accesorii.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#CFR datorii stat, #companii stat CFR, #buget datorii CFR , #Companii Romania