Guvernul vrea sa se lupte iar cu evaziunea fiscala. Patronatele propun propriile masuri

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 18:00
2998 citiri
Guvernul vrea sa se lupte iar cu evaziunea fiscala. Patronatele propun propriile masuri

Premierul Emil Boc a anuntat ca va relua razboiul impotriva evaziunii fiscale. Patronatele s-au plictisti de asteptat masuri coerente si propun propriile metode. Printre acestea se numara reducerea TVA si intensificarea controalelor la Vama, dar "nu pompieristic, cu televiziunea".

Intrebat ce masuri ar trebui sa ia guvernul pentru combaterea evaziunii fiscale, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, spune "Sa se spanzure!". Acesta adauga ca, pana acum, nu a vazut nicio masura pentru combaterea evaziunii, aplicata la marii evazionisti, si nici la firmele mici. In plus, presedintele Romalimenta atrage atentia ca diminuarea evaziunii nu se poate face "prin controale pompieristice, cu televiziunea".

"Discutia asta cu combaterea evaziunii fiscale o aud de mult. Este imposibil sa ii dau un sfat guvernului, pentru ca habar n-am cum gandeste. Este imposibil sa o faci sa dispara, dar o poti face sa scada. Metodele sunt simple, dar trebuie neaparat sa iti doresti acest lucru.

"Combaterea evaziunii nu se poate realiza, in niciun caz, prin controale pompieristice in Vama sau prin controale cu televiziunea in spate, unde se arata ca s-au confiscat trei kilograme de carne sau cinci de carnati", spune Sorin Minea, pentru Business 24.

Acesta spune ca masurile care ar trebui luate sunt controlarea actelor si oprirea, in granita, a transportului. "Firmele care sunt evazioniste sunt cunoscute de toata lumea. E vorba de milioane de euro care intra in tara. Trebuie sa verifice corect, iar pe cel pe care l-au prins, trebuie sa il rada", subliniaza patronului Angst.

Reducerea TVA sau taxarea inversa la raft

Atat Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta, cat si Aurel Popescu, presedintele Rompan, atrag atentia ca sunt necesare masuri diferite pentru scaderea economiei la negru, in functie de fiecare domeniu.

"Cred ca trebuiau luate punctual fiecare ramura si discutate masuri. Fiecare domeniu are un specific al lui si trebuie luate masuri. Masurile pentru combaterea evaziunii care trebuie luate, in domeniul panificatiei, sunt ori taxarea inversa pana la raft, ori reducerea TVA la maxim 9%.

Reprezentantul Rompan sustine ca in acest fel vor creste incasarile bugetare, ca urmare a cresterii numarului de tranzactii, iar evaziunea se va diminua.

"Alte masuri sunt luate degeaba. Noi am vrut sa introducem timbrarea painii.

Discutand cu cei de la ANAF sau Garda Financiara, acestia au spus ca nu pot controla modul de utilizare al timbrelor, la 5.000 de agenti economici. Daca nu controleaza nimeni, pe piata apar timbre false fara probleme", mai spune Aurel Popescu.

Acesta a subliniat faptul ca nu se va schimba nimic, ci dimpotriva, preturile pe produs cresc. De asemenea, in opinia lui Aurel Popescu, nu exista alte masuri, pentru ca au fost, deja, incercate tot felul de variante.

Daca Sorin Minea este gata sa explice autoritatilor cum "stau lucrurile", Ovidiu Gheorghe, Directorul Patronatului National al Viei si Vinului, este mai rezervat si sustine ca nu poate comenta afirmatia premierului Emil Boc.

"Noi suntem Patronul National al Viei si Vinului, iar din aceasta perspectiva, interesul nostru este pentru cresterea unui mediu concurential corect. Despre evaziunea fiscala si combaterea ei nu pot vorbi decat domnul prim-ministru sau domnul ministru de Finante. Nu este jobul nostru sa ne batem cu evaziunea fiscala.

Al nostru consta in cresterea pietei, dezvoltarea businessului, si in asigurarea existentei unei concurente directe. Combaterea evaziunii este jobul statului", precizeaza Ovidiu Gheorghe, pentru Business 24.

Ovidiu Gheorghe a exemplificat o modalitate prin care Guvernul se lupta cu "acest flagel": "Va dau un exemplu clar, in care noi am venit cu o masura foarte simpla, fata de declaratiile guvernului care promitea combaterea evaziunii. Sunt micii producatori, care, conform normelor europene, pot produce vin pana la 1.000 de hectolitri, fara a avea antrepozit fiscal.

Adica fara a fi supusi controlului care este prevazut antrepozitului fiscal. Intr-o adunare generala a patronatului s-a propus coborarea acestei limite la 20 de hectolitri. Daca inmultesti aceasta cifra cu 1000, inseamna 2.000 de litri pentru consumul personal. Cum combate guvernul evaziunea? A ridicat la 1000 de litri productie de vin fara antrepozit fiscal", subliniaza Ovidiu Gheorghe.

Noi sustinem masurile coerente de lupta impotriva evaziunii fiscale, fie ca il cheama Boc sau nu. Banuiesc ca sunt niste obiective pe care actualul guvern si le asuma. Sunt publice, apropo de evaziunea fiscala.

Vor sa reduca cu 5, cu 15, cu 20 (evaziunea fiscala n.red.) Acest lucru nu poate fi facut doar pe baza unor cifre si masuratori, pe care iar trebuie sa si le asume. Sustinem, ca si jucatori in piata, un mediu concurential corect si masurile coerente pe care Guvernul le-ar lua impotriva acestui flagel.

Evaziunea fiscala a explodat, in 2011

Aurel Popescu mai precizeaza ca anul trecut, evaziunea fiscala in industria panificatiei a crescut, in momentul in care s-a marit taxa pe valoarea adaugata, de la 19 la 24%. "Productia si vanzarile noastre au scazut cu 30%", spune reprezentantul Rompan. Acum, evaziunea fiscala din industria panificatiei a depasit pragul de 60%, mai spune acesta.

Intrebat ce evolutie a avut evaziunea fiscala anul trecut, in industria vinului, Ovidiu Gheorghe spune ca nu a vazut cifre comunicate de minister.

Sorin Minea, insa, spune ca evaziunea fiscala a explodat, dupa ce au fost crescute taxele si impozitele. "Se face oficial evaziune fiscala, din moment ce se poate vinde in toate pietele si pe toate tarabele si bordurile. In toate targurile asa zis traditionale se face evaziune".

In industria alimentara, evaziunea fiscala se afla, acum, la un nivel de 50%, spune Sorina Minea. "Evaziunea a explodat, anul trecut", spune Sorin Minea.

Numirile politice, o problema

In opinia lui Aurel Popescu, guvernul nu va reusi sa limiteze evaziunea fiscala, pentru ca, "atata vreme cat avem deconcertate in judete oameni pusi politic, se vor face in continuare acoperiri ale unor firme care lucreaza sub obladuire de partid".

Numirile politice sunt o problema identificata si de Sorin Minea, patronul brandului Angst si presedintele Patronatului Romalimenta. "Brusc, s-au schimbat toti directorii, toti inspectorii, iar numirile au fost pe criterii politice. Un criteriu, pentru mine, ciudat. Aici este prostia.

In clipa in care nu se intelege faptul ca exista profesionisti, indiferent de patidul din care apartin, iar functiile sunt la licitate si vanzare, coruptia nu se va lichida niciodata. Coruptia este data de oameni, iar acestia sunt afiliati politic, pentru ca asa se cere in aceasta tara", declara Sorin Minea.

"Toata lumea stie ca exista evaziune fiscala, nimeni nu ia nicio masura, iar noi ne imprumutam la banci straine ca sa aducem bani in tara. Banii nostri se duc in buzunarele altora", concluzioneaza Aurel Popescu.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#evaziune fiscala, #declaratii Emil Boc evaziune fiscala, #masuri combatere evaziune fiscala, #patronate evaziune fiscala , #Companii Romania