Hidroelectriva va avea "o problema" daca a vandut energie la preturi preferentiale

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 21:42
1531 citiri
Hidroelectriva va avea "o problema" daca a vandut energie la preturi preferentiale

Presedintele Centrului Roman al Energiei, Stelian Gal, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca Hidroelectrica va avea o problema daca investigatiile lansate de CE arata ca a vandut energie la preturi preferentiale, dar si-a exprimat speranta ca aceste investigatii nu vor avea "un efect negativ".

"Sigur, astfel de evenimente nu vin in ajutorul nostru, acest lucru e clar, dar eu zic sa asteptam finalizarea acestei anchete, pentru ca inca nu putem trage o concluzie.

In cazul ca aceste concluzii vor fi favorabile, Hidroelectrica va avea o problema, inclusiv s-ar arunca poate o lumina mai putin favorabila asupra activitatii noastre, dar cred avem membri foarte multi, nu numai din zona de stat, ci si din zona privata care nu pot fi afectati de activitatea unei entitati. Activitatea noastra merge inainte indiferent ce se intampla si eu sper ca aceasta investigatie sa nu aiba un efect negativ", a declarat Stelian Gal.

Hidroelectrica se numara printre membrii fondatori ai Centrului Roman al Energiei, organizatie profesionala pentru companiile si societatile energetice romanesti, care si-a inaugurat, miercuri, biroul de la Bruxelles.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a lansat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie electrica.

Scopul investigatiilor este de a stabili daca producatorul roman de hidroenergie controlat de stat a efectuat astfel de tranzactii cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, incalcand astfel normele UE in materie de ajutoare de stat.

Initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

"Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna", a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia.

Comisia doreste sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei. Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date.

Cum arata contractele Hidroelectrica

In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei.

ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele intre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum si contractele intre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata.

Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata.

Comisia considera ca prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata.

O parte a contractelor au fost incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE. Cu toate acestea, pe baza dispozitiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a Romaniei, Comisia are competenta de a investiga preturile la energie electrica care au fost aplicate in baza acestor contracte.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#investigatie Hidroelectrica, #contracte baieti destepti Hidroelectrica, #Hidroelectrica energie ieftina, #Hidroelectrica investigatie CE , #Companii Romania