Holding industrial cu companii de stat profitabile, operatiune financiara sau centralizare mascata?

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 11:12
1859 citiri
Holding industrial cu companii de stat profitabile, operatiune financiara sau centralizare mascata?

Autoritatile au un nou plan pentru companiile de stat: sa creeze un holding industrial in care sa integreze activele viabile. Specialistii sustin ca operatiunea este lipsita de sens, acuzand "plagierea" unui model polonez care a fost de succes doar pana la aderarea la UE.

Autoritatile vor sa adune toate actiunile pe care statul le detine la societati precum Aversa, Fortus, Remin, dar si firme aflate in procedura de insolventa, precum Oltchim intr-o singura companie nationala care sa activeze ca holding industrial, a declarat Adrian Volintiru, presedinte Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AAAS) intr-un interviu acordat Adevarul.

"Mi se pare o struto-camila in conditiile economiei din Romania. Parerea mea este ca aceast holding este o gaselnita pentru a da Ministerului Economiei un job, pentru ca, deocamdata, nu prea are ce face. Sigur ca este si un mijloc de plasare a unor persoane apartinand clientelei politice in posturi cheie si foarte bine platite la acest nivel", a declarat pentru Business24 analistul financiar Mircea Cosea.

Mircea Cosea, profesor in Economie si analist economic

Potrivit acestuia, aceasta organizatie nu ar aduce nici un beneficiu, in prezent, companiilor de stat pentru ca cel mai mare sprijin pentru aceste companii venea din ajutorul de stat.

"Un holding industrial a fost, intr-o anumita perioada, un mod interesat de a dezvolta si de a pune pe roate industria pentru ca exista o comunitate de interese a statului care poate sa aplice anumite masuri de stimulare a productiei dintre care ajutoarele de stat sunt cele mai importante. In conditiile actuale, statul roman are foarte putine mijoace de a stimula o crestere, dezvoltarea cercetarii, inovarii, chiar o modernizare a productiei la aceste active pentru ca suntem membrii ai UE si toate aceste mijloace sunt restrictionate", a explicat profesorul in Economie.

Ba mai mult decat atat, nici celelalte surse de capitalizare pentru companiile de stat nu ar compensa lipsa ajutoarelor de stat.

"Holdingurile industriale atunci cand au functionat in anumite tari au fost foarte mult sprijinite de fluxul de capital prin Bursa. Aceste active pe care le are statul nu sunt listate la Bursa, si oricum Bursa din Romania nu reprezinta un mijloc de capitalizare a institutiilor", a adaugat Mircea Cosea.

Holdingul, o alta piedica pentru investitorii straini

Ba mai mult decat atat, un asemenea holding industrial pune si mai multe piedici in calea investitorilor straini interesati de companiile de stat romanesti.

"In al treilea rand, prin crearea acestui conglomerat se va ridica o bariera in plus pentru aparitia si interventia capitalului strain care va fi si el, daca nu speriat, cel putin ingrijorat de felul in care o autoritate centrala isi impune un punct de vedere asupra unui complex de active cu activitati si specific diferit", a spus analistul financiar Mircea Cosea.

O asemenea constructie ar putea ridica probleme de organizare dupa regionalizare, cand autoritatile locale vor avea un rol mai important decat autoritatile centrale care ar gestiona holdingul industrial.

Potrivit analistului economic, Mircea Cosea autoritatile de la Bucuresti se inspira si de aceasta data de la Polonia. Totusi, realitatea ne arata ca nici sa copiem nu stim.

"Probabil ca aceasta idee este inspirata de moda pe care o traim acum: de a privi cu entuziasm, dar si cu o oarecare umilinta catre Polonia. Ei au incercat si au avut in perioada 2000-2005 o incercare de politici industriale din acest punct de vedere. A reusit in industria mobilei sa faca ceva si aeronautica. Dar, lucrurile nu au mers in indutria auto pentru ca si la ei a intervenit aderarea la UE", a explicat Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#holdin industrial Romania, #AVAS holding industrial, #companii stat holding industrial , #Companii Romania