Hotelurile de la munte au fost aproape goale in februarie, in timp ce MDRT anunta recorduri

Marti, 21 Februarie 2012, ora 19:07
1966 citiri
Hotelurile de la munte au fost aproape goale in februarie, in timp ce MDRT anunta recorduri

Hotelierii din statiunile montane, cu exceptia celor din Poiana Brasov, spun ca in luna februarie au inregistrat cei mai putini turisti din ultimii ani din cauza drumurilor blocate de zapada, in timp ce MDRT anunta un record de turisti, fara sa poata preciza si numarul acestora.

"In luna februarie a acestui an atat noi, cat si intreaga statiune, am inregistrat cel mai mic grad de ocupare din ultimii ani. Au venit mai putini turisti din cauza conditiilor meteo nefavorabile", a declarat Marian Schwartz, directorul hotelului Rina din Sinaia.

El a spus ca in cursul saptamanii hotelurile sunt aproape goale, iar in week-end-uri se mai anima putin. Potrivit lui Schwartz, majoritatea celor care ajung in week-end la Sinaia vin pentru conferinte, nu pentru schi.

MDRT a anuntat luni ca peste 185.000 de accesari la punctele de transport pe cablu si 56.000 de masini au fost inregistrate in principalele statiuni si localitati turistice montane din Romania in week-end, acestea fiind cele mai aglomerate zile la munte dupa sarbatorile de iarna. Clasamentul celor mai aglomerate statiuni si localitati este condus de Poiana Brasov, cu aproape 86.600 de intrari la punctele de transport pe cablu si in jur de 50.000 de masini inregistrate, Predeal (aproximativ 28.500 de accesari si 1.200 de masini) si Straja (peste 23.100 intrari si aproape 1.100 de masini).

Chiar daca, potrivit MDRT, Poiana Brasov a atras 50.000 de masini din totalul de 56.000 la care face referire institutia in anuntul de luni, numarul locurilor de cazare din Poiana (4.136) este sub cel din Predeal (4.758) si Sinaia (5.307), dar mai mare decat in Busteni (2.828).

Bogdan Oprea, purtator de cuvant in MDRT, a spus ca cele 50.000 de masini au fost inregistrate de o camera de filmat a politiei amplasata la iesirea din oras, unde incepe drumul spre Poiana Brasov.

Turistii raportati de MDRT nu ar fi avut unde sa fie cazati

El a adaugat ca Politia Brasov a estimat ca in fiecare masina au fost, in medie, doua persoane, de unde rezulta ca statiunea a fost vizitata in week-end de aproximativ 100.000 de persoane. Intrebat cum au reusit sa se cazeze cei 100.000 de turisti in cele 4.000 de locuri de cazare, Oprea a afirmat: "Nu stiu exact unde parcheaza, unde dorm si unde se cazeaza. Trebuie vorbit la Primaria Brasov, pentru ca e problema lor, nu a noastra".

In aceste conditii este firesc ca hotelierii din Poiana Brasov sa fie multumiti si sa declare grade de ocupare mari in week-end si cresteri de peste 10% in luna februarie. Un numar de 4-5.000 de turisti ar fi suficienti pentru a le umple hotelurile, iar restul de pana la 100.000 ar putea fi persoane cu diverse treburi in zona, inregistrate de camerele de filmat si trecute de MDRT in comunicate ca turisti.

Peste jumatate din rezervari, anulate

"Din cauza vremii, in ultimele doua week-end-uri mai mult de jumatate dintre turisti au anulat rezervarile. Multi dintre ei erau din Constanta si Moldova, dar si din Bucuresti. La fel ca partiile, si drumurile au fost libere in aceste doua veek-end-uri. Toti hotelierii din Predeal se plang ca nu sunt turisti", a spus Stefan Bercea, proprietarul hotelului Cabana Vanatorilor din Predeal.

El a adaugat ca daca in ianuarie se inregistrase o crestere a numarului de turisti fata de anul trecut, in luna februarie s-au inregistrat scaderi de 50% comparativ cu februarie 2011.

"A fost o perioada buna in ianuarie, pentru ca s-a prelungit vacanta copiilor. Insa ce am castigat in ianuarie am pierdut in februarie", a afirmat Bercea.

Nici hotelierii din statiunia hunedoreana Straja nu sunt intr-o situatie foarte buna, desi in week-end-uri gradul de ocupare ajunge si la 100%. "In restul saptamanii nu este niciun turist sau avem, maxim, un grad de ocupare de 5%. Un hotel nu poate supravietui doar cu turismul de week-end", a spus Eugenia Giosu, administratorul hotelului Victoria din Straja.

Si reprezentantii pensiunilor spun ca inceputul de an le-a adus scaderi ale numarului de turisti.

"Va dati seama ca lumea nu s-a mai miscat in aceasta perioada. Unde sunt statiuni de schi a mers ceva mai bine, dar in restul statiunilor montane circulatia turistica a fost slaba. Per totalul statiunilor montante, numarul turistilor cazati la pensiuni a scazut in aceasta luna. Pensiunile au avut cu siguranta pierderi in acest inceput de an", a spus Emil Comsa, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural si Ecologic (ANTREC).

Tendinta de scadere a numarului de turisti in luna februarie s-a pastrat si in statiunile balneare montane.

"In general, in luna februarie, statiunile balneare din regiunile montane au functionat mai rau decat anul trecut. Oamenii s-au temut sa mai mearga in statiuni pentru ca nu stiau daca pot ajunge cu masinile, iar anunturile de trenuri cu intarzieri mari i-au descurajat sa mai plece", a spus Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR).

Odata cu incalzirea vremii, cei care au stat acasa vor avea din nou curajul sa plece la munte, probabil din ce in ce mai multi cu fiecare saptamana, iar pentru MDRT va fi o ocazie sa anunte, de fiecare data, un nou record.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#hoteluri grad de ocupare, #hoteluri statiuni montane, #hoteluri munte , #Companii Romania