Ilie Serbanescu: Consiliul Concurentei - joc de glezne!

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 12:25
2203 citiri
Ilie Serbanescu: Consiliul Concurentei - joc de glezne!

Mai deunazi, Consiliul Concurentei a penalizat cu amenzi de peste 880 milioane lei cinci companii petroliere pentru o intelegere de tip cartel pe piata carburantilor. Este o amenda record, neintalnita pana acum in analele institutiei.

Rar cred sa mai fi existat un demers oficial- bineinteles in afara promisiunilor electorale din preajma alegerilor - care sa fi amagit mai muti romani, naivi pana-ntr-atat incat sa nu-si dea seama ca este un simplu joc de glezne. Au existat, vai!, atatia, arsi la buzunare de cu totul nejustificatele scumpiri ale benzinei si motorinei de catre actualii incriminati, care s-au bucurat nevoie mare de aceste amenzi!

I-au ajutat in manifestarea lor naiva ziare care, fie tot din naivitate, fie din lipsa de informare sau de intelegere concreta a problemelor, au spus ca acesti arsi la buzunare au ajuns sa fie razbunati! Cusatura cu ata alba este insa prea vizibila pentru a pacali, pana la urma, pe cineva!

In ce priveste amenda in sine, cei arsi la buzunare de cresterea nejustificata a preturilor carburantilor la pompa n-au nimic a se bucura. Ei au platit scumpirea, iar statul, si nu ei, va incasa eventual amenda. Statul, adica cel care n-a facut nimic pentru a preveni scumpirile nejustificate! Basca faptul ca firmele implicate vor folosi amenda ca pretext pentru a proceda la noi scumpiri spre a si-o recupera pe seama clientilor.

Aceste scumpiri, suportate tot de cei "razbunati", au si inceput! Ceea ce probabil n-au fost suficient de atenti sa observe cei arsi la buzunare este ca amenda a fost administrata pentru scoaterea concertata de pe piata de catre cei cinci a unui combustibil invechit, care nu mai era folosit decat de Daciile vechi si care, potrivit reglementarilor europene, avea oricum sa fie scos de pe piata.

Ticluiala deliberata: chipurile, s-a aratat grija tocmai fata de nevoiasi, dar motivatia este suficient de subreda pentru ca amenda sa fie revocata de justitie si cei cinci - toate companii straine - sa nu plateasca de fapt nimic!

Daca statul roman nu ar fi urmarit doar un joc de glezne (nu stiu cine se va lasa in cele din urma pacalit?!), n-ar fi cedat monopolul detinut in urma cu ani pe piata distributiei de carburanti unor companii straine! Un monopol privat, indiferent de domeniu, este mult mai rau decat un monopol de stat, ale carui excese mai pot fi totusi tunse prin reglementari publice! Daca statul mai pastra o parte din distributie se mai putea lupta impotriva firmelor straine din domeniu prin mijloace economice, si nu doar prin eventuale masuri administrative, care nu sunt eficiente si care pot fi contracarate cu contestari in justitie sau in foruri europene!

Dar statul roman nici nu vrea de fapt sa atinga cu ceva firmele straine din domeniu sau din celelalte domenii! Daca ar fi intentionat realmente sa faca asa ceva, Consiliul Concurentei ar fi atacat fondul problemei: cartelul de zi de zi al celor cinci in stabilirea preturilor la carburanti, prin care, impotriva regulilor dintr-o economie de piata, acestia au fost scumpiti in ciuda scaderii consumului si deci a cererii in contextul crizei. Astfel incat amenzile sa vina in cascada, cele noi cazand pe capul cartelistilor inainte de verdictul justitiei la cele vechi!

Si ca sa fie clar despre ce vorbim: surorile, tot straine, din alte domenii (retail, servicii publice, banci) fac lucruri si mai de oaie decat cele cinci companii monopoliste straine de pe piata carburantilor, unele lucruri care nici prin gand nu le-ar trece sa le faca in tarile de origine. Aici insa le fac pentru ca nu le da nimeni peste mana! Bietul Consiliu al Concurentei - care ar trebui sa fie unul din principalele varfuri de lance ale statului roman in chestiune - se face ca nici nu le vede!

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Ilie Serbanescu Consiuliu concurentei, #amenzi companii petroliere Serbanescu, #amezi Consiuliu Concurentei, #pret carburanti 2012 , #Companii Romania