In Romania, mediul de afaceri, din ce in ce mai dificil

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 11:38
1790 citiri
In Romania, mediul de afaceri, din ce in ce mai dificil

Romania se situeaza pe locul 72 in clasamentul Doing Business 2012 al tarilor care si-au imbunatatit reglementarile din domeniul afacerilor in ultimul an, cu sapte pozitii mai jos in comparatie cu anul anterior, se arata intr-un comunicat transmis joi de Banca Mondiala.

Potrivit raportului Doing Business 2011, Romania a facilitat modalitatea de plata a taxelor si impozitelor de catre societatile comerciale prin introducerea unui sistem electronic de plati si a unui sistem unificat de declarare a contributiilor la fondul asigurarilor sociale.

Pe de alta parte, s-a renuntat la impozitul minim anual. Romania si-a modificat legea privind insolventa pentru a scurta durata procedurilor de insolventa. In plus, in Romania, infiintarea unei afaceri a devenit mai dificila prin solicitarea unui cazier fiscal pentru noul sediu al societatii inainte de inregistrarea societatii.

Domeniile de reforma ale reglementarilor din zona afacerilor sunt achitarea taxelor si impozitelor, solutionarea problemelor legate de insolventa si infiintarea unei societati comerciale (ingreunarea acestui proces).

Codasi la facilitatile pentru demararea unei afaceri

Din punctul de vedere al posibilitatilor de demarare a unei afaceri, Romania a coborat pe locul 63, de pe locul 31 anul trecut, iar in ceea ce priveste solutionarea problemelor legate de insolventa se afla pe pozitia 97, in urcare cu 12 locuri. In ceea ce priveste protejarea investitorilor, Romania a coborat doua locuri, pe 46.

Potrivit raportului, in ultimul an, 21 dintre cele 24 tari studiate si-au imbunatatit reglementarile din domeniul afacerilor prin implementarea a 53 de reforme in domenii cum ar fi solutionarea problemelor de insolventa, acordarea autorizatiilor de constructie, executia contractelor si protejarea investitorilor.

In mijlocul crizei economice globale, 40% din economiile din regiune si-au imbunatatit procedurile in materie de insolventa, prin implementarea unor masuri ca modificarea legilor in materie de faliment.

Pe lista economiilor cu cele mai multe imbunatatiri in facilitarea afacerilor sunt doua tari din Europa si Asia Centrala, clasate intre primele trei in lume. Astfel, Moldova este pe locul doi - urcand 18 locuri, de la 99 la 81, iar FRI Macedonia este pe locul trei, urcand 12 locuri, de la 34 la 22.

Doing Business analizeaza reglementarile care se aplica activitatii societatilor comerciale pe toata durata de existenta a acestora, de la infiintare, in cursul activitatii comerciale, al comertului transfrontalier, mergand pana la modalitatea de plata a taxelor si impozitelor, si pana la solutionarea cazurilor de insolventa. Totalul clasificarilor referitoare la usurinta in afaceri se bazeaza pe 10 indicatori si acopera 183 de economii.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Samsung ar putea lansa ceasuri inteligente cu o funcție de monitorizare a glicemiei
Un nou raport sugerează că Samsung ar putea introduce monitorizarea glicemiei în ceasurile sale inteligente de generație următoare, o inovație care ar putea transforma modul în care...
#domeniu afaceri, #top reglementari afaceri, #Doing Business, #zona afaceri, #proceduri insolventa , #Companii Romania