Inca o teapa data statului: Loteria Romana a dat pe sub mana de 89,8 mil. de lei

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 19:11
3205 citiri
Inca o teapa data statului: Loteria Romana a dat pe sub mana de 89,8 mil. de lei

Curtea de Conturi a constatat la Loteria Romana prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumatate din suma provenind dintr-un contract incheiat cu Shelter Security, societatea de paza fiind favorizata in vederea castigarii unei licitatii pentru achizitionarea sistemului de securitate.

"Loteria Romana a favorizat Shelter Security in vederea castigarii licitatiei organizate pentru atribuirea contractului privind achizitionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea in documentatia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate ca oferta prezentata de Shelter Security nu a fost conforma cu documentatia de atribuire, Loteria a desemnat-o castigatoare, incheind contractul in valoare de 45,96 milioane de lei (fara TVA - n.r.)", se arata in raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.

Mai mult, produsele, serviciile si aplicatiile software de monitorizare au fost supraevaluate, anumite produse software nu au raspuns functionalitatilor pentru care au fost achizitionate si nu au fost ulterior implementate, se mai spune in document.

"Pe parcursul derularii contractului au fost incheiate doua acte aditionale prin care tarifele de monitorizare si interventie au fost triplate fata de valoarea prevazuta in contract si prin care valoarea contractului a fost suplimentata cu 45% in vederea realizarii unor obiective care nu faceau parte din contract. In aceste conditii, valoarea totala estimata a prejudiciului adus Loteriei a fost in suma de 44,14 milioane de lei", se precizeaza in raport.

Contrar prevederilor contractuale, Shelter a subcontractat serviciile de paza altor societati ceea ce a condus la plata unor servicii de paza ale caror tarife au fost mai mari cu 50% fata de cele practicate pe piata.

De asemenea, prin incalcarea documentatiei de atribuire, Loteria a platit in mod necuvenit un avans de 23,78 milioane de lei, reprezentand 30% din valoarea lucrarilor, soldul la 31 martie 2011 fiind de 3,1 milioane de lei, care trebuie recuperat.

Cu o durata de un an si jumatate, contractul a fost atribuit in ianuarie 2010, potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

Contractul Loteriei cu Form Trade i-a adus pierderi de 25,2 milioane de lei

Un alt contract care a adus pierderi Loteriei este cel incheiat Form Trade SRL, firma cu actionariat inregistrat in Cipru, valoare prejudiciului insumand 25,2 milioane de lei.

"Loteria a fost prejudiciata cu 25,15 milioane de lei prin administrarea defectuoasa a contractului de comision pentru vanzarea de cartele telefonice incheiat cu Form Trade SRL, respectiv modificarea clauzelor contractuale stabilite initial, a scopului si a naturii juridice a contractului, prin utilizarea si justificarea unor documente ce nu puteau produce efecte juridice", se spune in raport.

In 2008, Loteria a incheiat cu Form Trade un contract de comision pentru vanzarea de cartele telefonice. Potrivit Curtii de Conturi, societatea din Focsani nu avea experienta in domeniu si capacitate financiara pentru derularea acestui contract.

"Ignorandu-se conditiile legale de reprezentare a companiei, au fost modificate clauzele contractuale printr-un proces verbal de negociere care a fost semnat de catre o persoana din cadrul Loteriei care nu avea nicio calitate in acest sens. In conditiile in care acest proces verbal de negociere nu putea sa produca efecte juridice, Loteria a achitat in mod nejustificat si nelegal suma de 25,48 milioane de lei catre Form Trade SRL", se mai spune in document.

Mai mult, desi cartelele telefonice au fost procurate de aproape doi ani, pana la data controlului, Loteria a incasat doar 1,05% din valoarea totala a cartelelor telefonice achizitionate.

"In conditiile in care contractul a fost incheiat pentru obtinerea de venituri, conducerea executiva a Loteriei, cu acordul Consiliului de Administratie, nu a luat masurile legale de recuperare a sumei platite in avans in mod necuvenit si a gasit "solutia" reducerii stocurilor de cartele telefonice prin oferirea acestora ca premii la jocurile loto organizate si prin utilizarea in activitatea proprie, majorandu-se cheltuielile companiei in mod nejustificat si nelegal", se precizeaza in document.

Loteria a pierdut 12 milioane de lei din contractul incheiat cu societatea de avocatura Ratiu&Ratiu

Loteria a inregistrat pierderi si dintr-un contract incheiat cu societatea de avocatura Ratiu&Ratiu, prejudiciul constat de Curtea de Conturi totalizand 12,03 milioane de lei.

"Loteria a efectuat plati nejustificate si nelegale catre SCA Ratiu&Ratiu in suma totala de 12,03 milioane de lei urmare administrarii defectuoase a acordurilor cadru incheiate cu aceasta casa de avocatura in perioada 2009-2010. Pe parcursul derularii acordurilor cadru, Loteria a incheiat contracte subsecvente pentru servicii de consultanta de 10,29 milioane de lei, care nu se justificau din punct de vedere al necesitatii, aceste servicii fiind efectuate anterior de catre alte case de avocatura si decontate de Loterie", se mai spune in raport.

Totodata, Loteria a efectuat plati catre societatea de avocatura in suma de 1,11 milioane de lei, reprezentand contravaloarea serviciilor de consultanta ce aveau ca obiect organizarea si redactarea documentatiei aferente procedurilor de achizitii publice, cu toate ca acestea reprezentau atributii ale personalului de specialitate din companiei.

Loteria a favorizat contractul cu Radacini Motors

Potrivit Curtii de Conturi, Loteria trebuie sa recupereze suma de 1,21 milioane de lei reprezentand drepturi salariale necuvenite platite unui numar de 40 de directori, in ale caror contracte de mandat au fost prevazute clauze abuzive privind acordarea unor drepturi salariale.

De asemenea, compania a fost obligata sa recupere suma de 3,22 milioane de lei reprezentand diferenta intre preturile de achizitie ale autovehiculelor procurate de Loterie si preturile de vanzare practicate de Radacini Motors SRL la data ofertei.

In raport se spune ca Loteria a favorizat Radacini Motors in vederea castigarii licitatiei organizate pentru atribuirea contractului privind furnizarea de autovehicule in sistem buy back, prin stabilirea in documentatia de atribuire a unor caracteristici tehnice care nu corespundeau tipurilor de autovehicule comercializate pe piata din Romania.

"Singurul participant la licitatie a fost Radacini Motors SRL care, desi a prezentat o oferta neconforma, Loteria a desemnat-o castigatoare si a incheiat contractul pentru achizitionarea a 182 autovehicule in sistem buy back in valoare de 15,72 milioane de lei. Mai mult, preturile de achizitie ale autovehiculelor procurate de la Radacini Motors au fost mai mari decat cele practicate de societate la data ofertei, Loteria fiind prejudiciata cu de 3,22 milioane de lei", se mentioneaza in raport.

Curtea de Conturi a cerut Loteriei sa recupereze circa 600.000 de lei, suma reprezentand remunerarii platite necuvenit directorilor sai

Curtea de Conturi a mai recomandat Loteriei sa recupereze suma de 598.000 lei reprezentand remuneratiile platite necuvenit directorilor centrelor de profit in perioada 2009-2010, la care se adauga 23.000 lei reprezentand contravaloarea carburantilor utilizati pentru deplasarile unor angajati in interes personal.

In plus, Loteria trebuie sa recupereze 61.000 lei reprezentand contravaloarea asigurarilor pentru raspundere profesionala pentru directorii executivi din centrala companiei.

In 2010, societatea a avut un numar mediu de 2.806 angajati si a consemnat o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de lei, in scadere cu 22,7%, iar profitul net a coborat cu 19,5%, la 121,15 milioane de lei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#loteria romana, #Loteria Romana prejudicii , #Companii Romania