Indermit Gill (Banca Mondiala): Mediul de afaceri din Romania are o calitate destul de precara

Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:32
1616 citiri
Indermit Gill (Banca Mondiala): Mediul de afaceri din Romania are o calitate destul de precara

Calitatea mediului de afaceri din Romania este destul de precara la ora actuala, desi tara este norocoasa ca face parte din zona de convergenta, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Indermit Gill, economist sef pentru Europa si Asia Centrala in cadrul Bancii Mondiale (BM).

"Tari precum Romania sunt norocoase ca fac parte din zona de convergenta si trebuie sa profite de acest lucru. Principala ingrijorare este ca unele tari din Europa Centrala au devenit prea dependente de statele occidentale. De fapt, situatia este exact invers. Cele mai mari fluxuri de capital sunt in Europa. Noile state membre ale UE au beneficiat de fluxurile mari de capital, la fel ca si tarile candidate. Cea mai mare parte a acestui capital a fost folosit corect in Romania, dar calitatea mediului de afaceri este destul de precara la ora actuala si trebuie sa se orienteze catre viziunea statelor din EU15", a afirmat Gill.

Potrivit oficialului Bancii Mondiale, Europa cheltuieste foarte multi bani pentru sistemul de protectie sociala, peste media altor tari ale lumii. Indermit Gill a mentionat, in acest context, ca Romania are un sistem de pensii relativ bun, desi sunt necesare anumite ajustari.

"Unele tari din Europa o duc bine din punct de vedere economic (Suedia, Finlanda) pentru ca, pur si simplu, au adoptat modelul american. Daca e sa analizam mai in detaliu situatia, vom constata ca PIB-ul acestor tari nu acopera valoarea PIB-ului din statul Texas. Europa cheltuieste cel mai mult, respectiv 60%, pentru asigurari sociale.

Europa nu cheltuieste mai mult decat restul lumii in educatie, de exemplu, dar cheltuieste mai mult pentru protectie sociala. Intrebarea este daca aici trebuie reduse aceste cheltuieli sau daca alte tari ale lumii ar trebui sa majoreze aceste sume. In Romania este relativ bine in cazul sistemului de pensii, dar trebuie sa aiba grija de acesta. Romania trebuie sa faca anumite ajustari pentru sanatate si protectia sociala", a subliniat economistul sef al Bancii Mondiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Indermit Gill afaceri Romania, #Banca Mondiala afaceri Romania, #Banca Mondiala companii Romania , #Companii Romania