INS: Industria farmaceutica, cel mai inovator sector din Romania

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 11:13
3249 citiri
INS: Industria farmaceutica, cel mai inovator sector din Romania

Aproape o treime din intreprinderile care isi desfasoara activitatea in Romania au adus produse inovatoare sau metode noi de marketing, cel mai productiv sector de activitate in acest sens, intre 2008 si 2010, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor de acest tip, arata raportul INS.

In perioada 2008-2010, din totalul intreprinderilor din piata, 30,8% au inovat produse, procese, metode organizationale sau metode de marketing, in scadere cu 2,5% fata de intervalul 2006-2008, in timp ce peste jumatate din numarul salariatilor romani lucrau in aceste societati inovatoare.

Cel mai inovator sector de activitate din industrie a fost fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, in timp ce activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii au reprezentat cele mai inovatoare servicii.

Totodata, mai mult de un sfert din numarul intreprinderilor inovatoare au implementat schimbari in structura intreprinderii, in practicile de afaceri, in metodele manageriale sau in metodele de vanzare ale produselor.

Datele INS arata ca intreprinderile mari raman cele mai inovatoare, ponderea acestora variind dupa clasa de marime. Din totalul intreprinderilor mari, 56,4% au fost inovatoare, in timp ce 29,7% din intreprinderile mici si mijlocii s-au incadrat pe acest segment.

In perioada analizata, sectorul serviciilor a fost mai inovator decat cel al industriei. Ponderea intreprinderilor inovatoare care au avut activitate principala in sectorul serviciilor a fost de 31,7%, in timp ce ponderea intreprinderilor inovatoare cu activitate principala in sectorul industriei a fost de 30,1%.

Comparativ cu perioada 2006-2008, sectorul serviciilor s-a mentinut aproximativ la aceeasi pondere de 31,3%, iar industria a inregistrat in perioada 2008-2010 o scadere de 4,6%, comparativ cu intervalul anterior. Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice a fost cel mai inovator sector de activitate din cadrul industriei - 60,6%, iar activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) au reprezentat sectorul de activitate cel mai inovator din cadrul serviciilor - 60%.

In anul 2010, peste jumatate din cifra de afaceri a intreprinderilor, respectiv 58,5%, a fost realizata de intreprinderile inovatoare. Afacerile intreprinderilor cu produse noi, sau semnificativ imbunatatite, a fost de 14,3%. Pe de alta parte, valoarea totala a cheltuielior pentru inovare, in anul 2010, a depasit 3,771 miliarde de lei, ponderea cea mai mare a acestora reprezentand-o cheltuielile cu achizitii de masini, echipamente, software (69,1%).

Potrivit rezultatelor cercetarii statistice, majoritatea angajatilor proprii din intreprinderi au fost folositi pentru cercetarea de piata (42,2%) si designul obiectelor (29%). De asemenea, angajatii proveniti din surse externe s-au ocupat de programele de dezvoltare software (32,9%), web design (24,6%) si arte grafice, layout, publicitate (21,6%).

Nordul tarii, cel mai activ

In perioada 2008-2010, regiunile de dezvoltare cu cele mai multe intreprinderi inovatoare au fost Regiunea Nord-Est (42,6%), Regiunea Sud-Est (36,9%) si Regiunea Sud-Muntenia (33%).

Sursa datelor INS o reprezinta "Cercetarea statistica de inovare" (INOV), bazata pe chestionarul european "Community Innovation Survey" (CIS) utilizat in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Cercetarea statistica este de tip selectiv si se adreseaza intreprinderilor cu 10 salariati si peste din intreaga industrie si o parte a serviciilor (comert cu ridicata, transport si depozitare, informatii si comunicatii, intermedieri financiare si asigurari si activitati de arhitectura si inginerie, activitati de testari si analiza tehnica). Intreprinderile cu 100 salariati si peste sunt cercetate exhaustiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#companii inovare Romania, #inovatie Romania, #raport INS inovatie , #Companii Romania