Investigatie fara sanctiuni pe piata farmaceutica

Luni, 19 Martie 2012, ora 13:00
1957 citiri
Investigatie fara sanctiuni pe piata farmaceutica

Consiliul Concurentei a inchis o investigatie lansata pe piata farmaceutica in 2008 ca urmare a deciziei distribuitorilor de a sista livrarile de medicamente catre farmacii si spitale fara a aplica nicio sanctiune companiilor, cu toate ca raportul emis propunea amenzi de pana la 4% din afaceri.

Investigatia Consiliului Concurentei a fost declansata ca urmare a deciziei distribuitorilor de a sista livrarile de medicamente catre farmacii si spitale in perioada februarie - octombrie 2008, pe fondul refuzului Ministerului Sanatatii Publice de a calcula pretul medicamentelor prin raportare la evolutia cursului valutar.

Aceasta a vizat posibila incalcare a prevederilor art. 5 din Legea concurentei si a art. 101 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene de catre Membrii Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente ("ADIM") si ai Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania ("ADMR").

Investigatia, in cadrul careia au avut loc inspectii inopinate la sediul distribuitorilor vizati, a condus la emiterea unui raport in cadrul caruia se propunea sanctionarea distribuitorilor cu amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a acestora.

In urma audierilor care au avut loc in decembrie 2011 si a analizei argumentelor inaintate de catre companiile investigate in observatiile la raport, Plenul Consiliului Concurentei a decis inchiderea acestei investigatii fara aplicarea vreunei sanctiuni.

Informatia a fost prezentata luni de Musat & Asociatii, care a reprezentat Farmexim in cadrul acestei investigatii.

"Sistarea furnizarii de medicamente catre farmacii si spitale pe fondul refuzului Ministerului de a ajusta pretul medicamentelor in functie de evolutia cursului valutar a fost o actiune necesara, menita sa contrabalanseze pozitia de forta a Ministerului, in incercarea de a-l determina sa actioneze potrivit prevederilor legale in vigoare", a declarat Anca Buta Musat, Partner Musat & Asociatii.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#investigatie piata farmaceutice, #Consiliul Concurentei piata farmaceutice, #farmaceutice concurenta Romania , #Companii Romania