Investigatiile contractelor Hidroelectrica vor dura pana la sfarsitul anului

Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:33
1548 citiri
Investigatiile contractelor Hidroelectrica vor dura pana la sfarsitul anului

Investigatiile derulate de Consiliul Concurentei si Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel putin pana la sfarsitul lui 2012, sanctiunile maxime stabilite prin legislatia nationala fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, potrivit lui Bogdan Chiritoiu.

"Investigatia pe care o desfasuram noi si cea desfasurata de Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica sunt in stare incipienta si vor mai dura cel putin pana la sfarsitul anului", a declarat vineri presedintele Consiliului Concurentei, BogdanChiritoiu, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al institutiei.

Acesta a explicat ca, prin aplicarea legislatiei nationale, sactiunile pot fi de pana la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent.

"La Comisia Europeana este mai complicat. Va considera ca s-a dat un ajutor de stat prin faptul ca pretul nu a fost apropiat de piata si atunci poate sa impuna recuperarea ajutorului pe toata perioada contractelor. Diferenta intre pretul de piata si cel platit poate fi considerat ajutor de stat si poate fi data decizie de recuperare de catre Comisia Europeana", a explicat Chiritoiu.

Oficialul a aratat ca pentru stabilirea procentului din cifra de afaceri se tine cont de contractele de un an sau de mai multi ani.

"Cu cat durata este mai mare, cu atat procentul este mai mare, dar nu poate depasi 10%, care se aplica numai la anul anterior sanctiunii", a mai spus Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a demarat o investigatie asupra contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea daca partenerii din contracte s-au inteles intre ei privind pretul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT Romania si EFT Elvetia.

Si Comisia Europeana a demarat o investigatie asupra acestor contracte, existand suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a pretului foarte mic din aceste contracte.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara recent ca se doreste aducerea contractelor incheiate de Hidroelectrica cu "baietii destepti" pe piata concurentiala, in urma negocierilor reusindu-se eliminarea pretului fix din aceste contracte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#investigatii contracte Hidroelectrica, #contracte Hidroelectrica, #contracte baieti destepti Hidroelectrica , #Companii Romania