Magiunul de Topoloveni va fi prezent din 2013 pe pietele din Finlanda, Elvetia si Japonia datorita unui proiect european derulat de compania Sonimpex, in colaborare cu parteneri din Grecia si Italia.
Oficialii Sonimpex au precizat ca au realizat constituirea unui grup de producatori cu doi parteneri din Grecia si Italia, pentru a atrage fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru promovarea produselor traditionale cu indicatie geografica protejata (IGP). Este vorba de o suma de 730.000 de euro alocata Romaniei. Celelalte doua tari vor beneficia de sume similare pentru acest proiect.
Dosarul va fi depus pe data de 30 septembrie 2012, iar reprezentantii Sonimpex asteapta ca proiectul sa poata fi derulat in trei - patru luni.
Proiectul va fi implementat pe pietele din Finlanda, Elvetia si Japonia, timp de doi ani, si va presupune organizarea unor targuri si expozitii cu degustare de produse, finantarea fiind asigurata in proportie de 50% de UE, 30% de Ministerul Agriculturii si 20% de producator.
Directorul general al companiei Sonimpex, Bibiana Stanciulov, a precizat ca intentioneaza sa certifice magiunul de Topoloveni ca produs ecologic, in conditiile in care prunele achizitionate de la un furnizor din localitatea Iancu Jianu sunt in primul an de conversie.
Estimarile reprezentantilot Sonimpex pentru anul 2012
Compania Sonimpex estimeaza pentru 2012 injumatatirea productiei din cauza secetei care a afectat semnificativ productia de prune. Productia din acest an ar putea ajunge doar la 100 de tone de magiun, respectiv de 300.000 de borcane, adica cel mult jumatate din productia estimata la 200-250 de tone.
In ceea ce priveste pretul magiunului, oficialii Sonimpex spun ca acesta nu va fi majorat.
Directorul general al companiei estimeaza pentru 2012 o cifra de afaceri in crestere fata de 2011, cand a obtinut un million de euro.
Fabrica din Topoloveni mai produce si dulceturi din gama Topoloveana, fara zahar adaugat, gama fiind extinsa deja la 12 produse. Noutatile acestui an au fost dulceta de Topinambur, de flori de salcam, coacaze, nuci verzi, mure, iar in perioada urmatoare urmeaza dulceata de momordica.