Firmele din Romania continua reducerea costurilor si in acest an

Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 09:01
1451 citiri
Firmele din Romania continua reducerea costurilor si in acest an

Aproape jumatate dintre managerii companiilor din Romania cred ca vor avea afaceri in urcare in acest an, insa majoritatea vor continua programele de reducere a costurilor si vor cauta parteneriate si aliante strategice, potrivit unui studiu al PwC.

Directorii de companii din Romania sunt optimisti cu privire la perspectivele pe termen scurt ale companiilor pe care le conduc, 42% dintre acestia declarand ca sunt foarte increzatori in capacitatea companiilor lor de a obtine venituri in crestere in urmatoarele 12 luni.

Totodata, 15% dintre managerii intervievati nu sunt increzatori ca vor avea afaceri in crestere in acest an.

Rezultatele studiului Global CEO Survey pentru Romania arata, in schimb, ca pe termen mediu si lung perspectivele de crestere economica din Romania par foarte atragatoare pentru manageri, 60% dintre acestia declarand ca sunt foarte increzatori in potentialul companiilor lor de majorare a veniturilor in urmatorii trei ani.

In ceea ce priveste identificarea surselor potentiale de crestere, 33% dintre directorii din Romania au declarat ca principala oportunitate este cresterea organica pe piata locala, pe pozitia secunda fiind indicata lansarea de noi produse sau servicii (29%). De asemenea, 18% au identificat ca sursa de crestere fuziunile si achizitiile, parteneriatele si aliantele strategice.

Raportul releva ca principala amenintare pentru companiile pe care le conduc este, in opinia a 88% dintre manageri, nesiguranta si volatilitatea cresterii economice, urmata imediat de modul in care guvernul reactioneaza la deficitul bugetar si la nivelul de indatorare (84%) si de volatilitatea cursului de schimb (82%). Coruptia si mita, dar si cresterea fiscalitatii si evolutia inflatiei, afecteaza negativ dezvoltarea afacerilor.

Imbunatatirea serviciilor pentru clienti si cresterea bazei de clienti, principalele prioritati investitionale pentru companii

Managerii considera ca principalele masuri pe care trebuie sa le ia imediat autoritatile ar trebui sa vizeze imbunatatirea infrastructurii (82%), asigurarea stabilitatii sectorului financiar (67%), formarea unei forte de munca calificata (44%) si reducerea saraciei si inegalitatilor sociale (33%).

In acelasi timp, un top al principalelor trei prioritati de investitii pe care companiile le au in vedere pentru acest an este format, in ordine, din imbunatatirea serviciilor pentru clienti (55%), cresterea bazei de clienti (52%) si imbunatatirea eficientei operationale (42%).

Companiile se vor concentra in acest an in special pe mentinerea si cresterea numarului de clienti (25%), pe strategia de gestionare a talentelor din companie (22%), dar si pe atragerea de parteneri in afacerile care le conduc (20%).

Raportul mai releva ca, drept raspuns la recesiune, 96% dintre directorii de companii din Romania au implementat in ultimele 12 luni un plan de reducere a costurilor. In plus, 36% dintre respondenti au recurs la externalizarea anumitor procese, iar 31% au intrat in parteneriate sau aliante strategice.

Activitatile de reducere a costurilor vor fi adoptate si in urmatoarele 12 luni, 85% dintre directorii de companii din Romania declarand ca vor recurge la aceasta masura, iar 44% ca vor stabili parteneriate si aliante strategice. Totodata, 35% dintre manageri spun ca in acest an vor finaliza tranzactii de fuziuni si achizitii pe piata locala.

In ceea ce priveste revenirea economiei globale in urmatoarele 12 luni, 38% din managerii din Romania nu cred intr-o evolutie pozitiva, in timp ce 47% vad o mentinere a situatiei actuale si 18% o imbunatatire.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#reducere costuri companii, #aliante strategice companii, #investitii companii Romania , #Companii Romania