Marca de stat pentru obiectele din metale pretioase loveste in afacerile bijutierilor

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 09:55
2449 citiri
Marca de stat pentru obiectele din metale pretioase loveste in afacerile bijutierilor
"Marca de stat afecteaza peste 4.000 de bijuterii din Romania"

Statul vrea sa puna marca nationala pe toate bijuteriile realizate in tara, potrivit unui proiect de lege care se afla in prezent in dezbatere. Masura va sterge "stralucirea" unui mestesug inca profitabil in Romania, sustin reprezentantii breslei, dar si specialistii care au analizat proiectul de lege.

Institutia care se va ocupa de aceasta "stantare" a bijuteriilor "Made in Romania" este "Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului"(ANPC).

Practic, producatorul sau importatorul trebuie sa mearga cu toate obiectele lui la Bucuresti si sa se programeze la ANPC pentru a le marca. Dupa ce are programarea, bijutierul trebuie sa astepte alte 15 zile sau sa plateasca o taxa de urgenta pentru a scurta perioada la 5 zile.

"In Romania exista producatori care produc pe luna 50 kg de bijuterii. Ei vor bloca pentru luna aceea toata activitatea ANPC, tinand cont ca si in prezent exista un personal putin la numar", a explicat Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania pentru Business24.

Teama de monopolul unei companii private

Marcarea efectiva a produselor se va face de o companiei externa ANPC, ceea ce insemna ca cea mai mare parte a banilor obtinuti vor ajunge la compania privata si nu la stat. Presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania este de parere ca miza acestui proiect este "capusare acestei ramuri economice".

"Marcarea nu vor sa o faca ei (ANPC n.r.) pentru ca asta ar incumba niste investitii majore. Marcarea vor sa o derogheze unei firme externe. In situatia in care se duc toti operatorii la marcare va fi un venit substantial. Din calculele noastre va fi vorba de 10 milioane de euro care vor fi probabil "sifonati", a adaugat Heinz.

Potrivit sefului Patronatului Bijutierilor din Romania, aceasta lege ar putea afecta activitatea a peste 4.000 de firme de bijuterii, dintre care "200 dispun de mijloace de productivitate buna".

Care sunt efectele directe la nivelul operatorilor economici

Potrivit unei analize realizate de Casa de Avocatura Ionescu si Sava, legea ar putea avea urmatoarele efecte negative:

- Masura genereaza costuri inutile: taxe, transport, asigurare transport;

- Constituie un blocaj in tranzactionarea marfii de minimum 5 - 15 zile;

- Termenele lungi necesare marcarii cu marca de stat vor ingrosa coruptia si abuzurile existente si in prezent;

- Intarzierile si blocajele inerente la marcarea cu marca de stat vor conduce la imposibilitatea de livrare la termen si, pe cale de consecinta, la pierderea clientelei;

- Produce pagube materiale prin deteriorari la operatiunea de marcare;

- Distruge productia de bijuterii autohtona, prin cresterea costurilor si lungirea termenului de livrare;

- Discrimineaza operatorii autohtoni prin taxe si birocratie.

Aceeasi avocati care, in prezent, fac lobby pentru ca aceasta lege sa nu primeasca aprobare, atrag atentia si asupra impactului negativ pentru bugetul de stat. Potrivit lor, masura produce cheltuieli suplimentare prin costurile locatiilor, dotarilor tehnice de securitate, salarii personalului suplimentar angajat.

"In plus, pierderea statului se va reflecta si din cresterea evaziunii fiscala prin favorizarea pietei subterane (asa numitii "sacosari" care aduc marfa din Turcia, un ex, si nu au nevoie de autorizari si marcari)", se arata in analiza realizata de juristii de la Casa de Avocatura Ionescu si Sava.

Karl Heinz a explicat faptul ca autoritatile nu au nici un motiv care sa explice necesitatea acestei marcari, in conditiile in care bijutierii aplica marca proprie pe produsele lor, ei pot fi trasi la raspundere in cazul in care autoritatile gasesc nereguli. Marca tarii ar trebui sa fie optionala, nu obligatorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#bijuterii Romania, #pret bijuterii Romania, #bijutier Romania , #Companii Romania