Maria Grapini: 2012 va fi un an si mai greu pentru mediul de afaceri

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 19:34
2615 citiri
Maria Grapini: 2012 va fi un an si mai greu pentru mediul de afaceri
Maria Grapini / Sursa foto: 121.ro

Maria Grapini, directorul companiei de textile Pasmatex, considera ca anul 2011 a fost un an "cu multa munca munca si cu profit putin". In opinia acesteia, anul 2012 va fi, pentru mediul de afaceri din Romania, chiar si mai greu.

Una dintre primele masuri care trebuie luate anul viitor, pentru mediul de afaceri din Romania, este legata de reforme ale politicilor economice si fiscale, spune Maria Grapini, intr-un interviu acordat Business 24.

Cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri romanesc si in special pentru afacerile dumneavoastra?

Pentru mediul de afaceri a fost un an greu cu munca multa si profit putin. Pentru companiile mele, desi am avut comenzi pe total grup, profitul este mai mic, la o cifra de afaceri mai mare cu circa 15%.

Din cei trei ani de criza, care a fost cel mai rau?

Cei trei ani au avut unele efecte cumulate. In acelasi timp au aparut si diferente. Anul 2009 a fost socul de inceput al crizei. In 2010 am incercat sa nu pierdem afacerile; in 2011, am crescut prudenta si au scazut dramatic investitiile cu efect pe termen lung.

Cum estimati ca va fi anul 2012 pentru mediul de afaceri?

Anul 2012 va fi din pacate un an mai greu ca anii care au trecut, din cauza efectelor din urma, a cresterii prudentei in a cheltui si a consuma, a lipsei de supraveghere in piata, a respectarii reglementarilor si a lipsei adoptarii unor masuri concrete pentru economie privata. In plus, va fi un an greu si din cauza dezordinii politice, fiind an electoral.

Punctati trei masuri care ar trebui luate anul viitor, in asa fel incat economia sa intre pe un trend ascendent

Prima masura este clar legata de reforme ale politicilor economice si fiscale. Concret, printr-o vointa politica, trebuie decis cum sustinem producatorii romani in vederea investitiilor si a cercetarii (deducerea din impozit a cheltuielilor cu investitiile).

Apoi, trebuie urgent modificate procedurile de lucru in Autoritatile de management privind atragerea fondurilor europene pe proiecte de investitii. In prezent, derularea unui proiect de la scrierea proiectului si pana la plata propriu-zisa dureaza trei, patru ani!

A treia masura este legata de punerea in institutiile statului a unor oameni care stiu, vor, pot si care nu sunt corupti. Ei vor putea face functionale si eficiente institutiile statului.

Ce planuri aveti pentru anul urmator?

Anul urmator nu doresc sa mai dezvolt afacerea, voi pune in functiune masinile pe care le achizitionez in ianuarie-februarie si care vor inlocui alte echipamente. Daca voi constata ca lucrurile nu au sansa sa se corecteze, voi pregati iesirea din piata producatorilor din Romania.

Intrebata daca apreciaza ca industria textilelor isi va reveni in 2012, Maria Grapini spune "categoric nu". Aceasta crede ca, daca se vor lua masuri inteligente, industria textilelor isi poate reveni incepand cu 2013.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#Maria Grapini pasmatex, #maria grapini om afaceri, #maria grapini investitii , #Companii Romania