Masurile vitale pentru mediul de afaceri, in 2012. Vezi parerile specialistilor (II)

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 07:50
2191 citiri
Masurile vitale pentru mediul de afaceri, in 2012. Vezi parerile specialistilor (II)

Revitalizarea mediului de afaceri din 2012 poate fi facuta si prin intermediul unor masuri mai ciudate, cel putin la prima vedere, considera omul de afaceri George Copos. Acesta a dat ca exemplu pachetul de masuri adoptat de Argentina, prima tara care a intrat in faliment. Cristina Batlan, proprietarea afacerii Musette, spune ca reducerea de taxe este una dintre primele masuri necesare.

Intrebat care ar fi trei masuri capabile sa stimuleze mediul de afaceri in 2012, miliardarul roman George Copos propune, glumind, de trei ori reducerea TV. "Lasand gluma la o parte, cred ca am putea sa ne inspiram din exemplul argentinian. Argentina, reamintesc, este prima tara din lume care a intrat in faliment" , spune George Copos.

Acesta aminteste ca statul argentinian s-a redresat spectaculos, introducand unele masuri, aparent ciudate, dar care au repus pe linia de plutire economia. "Va dau un singur exemplu: pentru a exporta ceva catre Argentina a trebuit ca firma interesata sa importe din Argentina altceva. Asa se face ca BMW ori Hyundai s-au vazut silite ca, in schimbul posibilitatii de a exporta masini in Argentina, sa trebuiasca sa importe vin ori soia din productia locala", explica omul de afaceri roman.

Copos recunoaste, insa, ca Argentina era intr-o cu totul alta pozitie decat cea in care este Romania, pentru ca nu era membra a unei comunitati de state cu reguli foarte multe si foarte stricte. In concluzie, cred ca se pot gasi masuri eficiente, in functie de specificul local si de conjunctura. Revenim asadar la inspiratie. Dar asta nu e treaba mediului de afaceri. E treaba guvernantilor si a economistilor", conchide George Copos.

Cristina Batlan, proprietara afacerii Musette, declara ca "este greu, privat fiind, sa ramai obiectiv si neutru atunci cand te gandesti la masuri pe care le-ai dori". Acesta spune ca in sprijinul economiei ar fi atragerea de fonduri, reducerea de taxe si inasprirea pedepselor pentru fraudarea acestora, spre "albirea economiei".

La randul sau, si omul de afaceri Marian Milut, considera ca fondurile de garantare a investitiilor sunt necesare pentru companiile mici si mijlocii care nu au suficiente resurse. "Activele au coborat la jumatate, in acest moment, nu ai ce sa mai pui gaj. Este fundamental, daca vrei sa mergi pe linia de dezvoltare. Este obligatoriu sa incercam, in prima jumatate a anului, sa scadem intr-un fel fiscalitatea",mai spune Marian Milut.

Proprietarul businessului Prefab adauga ca "nu avem cum sa desfasuram o activitatea cu TVA de 24% si cu hiperfiscalitate la nivelul fortei de munca. Trebuie diminuata structura companiilor nationale si sa incercam sa ducem obligatiile acestor companii intr-o zona mult mai flexibila a ministerelor de resort".

Patronul brandului Angst, Sorin Minea, subliniaza faptul ca, pentru industria alimentara ar trebui introduse controale eficiente. De asemenea, tot pentru acest sector trebuie redusa economia neagra, iar TVA-ul pentru alimente trebuie scazut.

Silviu Prigoana recunoaste ca nu stie cum va fi 2012, din punct de vedere economic, dar sustine ca Romania nu a trecut prin niciun an de criza, pana acum. "Deocamdata nu s-a trecut prin niciun an de criza la noi. La noi s-au gasit subventii in stanga si in dreapta. Urmeaza sa fie criza si in Romania", spune Silviu Prigoana.

Acesta mentioneaza ca, pana acum, cetatenii au fost afectati intr-o mica masura, pentru ca nu au fost luate masurile drastice adoptate in alte tari. "Adica, masurile anticriza s-au referit in special la angajatii de la stat, firmele particulare intrand in restructurari cu mult timp inainte, cu un an-doi inainte".

Miliardarul roman crede ca "lucrurile incep sa se miste intr-o directie buna", pentru ca "s-a trecut la bugete prudente peste tot in Europa si la masuri de austeritate". Silviu Prigoana a tinut sa precizeze ca "era inadmisibil si inacceptabil ca la 22-24 de ani sa iti cumperi casa si masina".

"Era inacceptabil, asa ceva nu a fost nicioadata in istoria economica a planetei, nu exista asa ceva. Masina si casa iti cumperi dupa ce ai agonisit 50% din sume, pana in 30-35 de ani, dupa care sa dai avansul 50-60% la banca si se finanteaza diferenta si mai platesti 10 ani", sustine omul de afaceri.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#masuri recuperare mediu afaceri, #masuri mediu afaceri 2012, #mediu afaceri 2012 , #Companii Romania