Noul Cod Fiscal, o gura de aer proaspat pentru microintreprinderi

Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:50
1436 citiri
Noul Cod Fiscal, o gura de aer proaspat pentru microintreprinderi
Foto: Amazonaws.com

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor sufera modificari in proiectul noului Cod Fiscal, modificari pe care specialistii le considera de-a dreptul "interesante".

De exemplu, introducerea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati (prin reducerea impozitului la 1% in cazul microintreprinderilor cu peste 2 salariati si cresterea lui pana la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microintreprinderile fara salariati) se doreste a fi o masura care sa stimuleze cresterea numarului de locuri de munca, explica Andra Casu, Senior Manager, Asistenta fiscala si juridica, EY Romania.

Totodata, se prevede ca impozitul va fi de 3% in cazul microintreprinderilor aflate in inactivitate temporara, ceea ce va duce, cel mai probabil, in timp la disparitia acestor microintreprinderi inactive, sustine expertul.

"De asemenea, consider binevenita completarea adusa textului de lege, care scoate de sub incidenta impozitului pe microintreprinderi societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si a gazelor naturale.

Acesta este un aspect care in trecut a ridicat probleme, mai ales in cazul companiilor petroliere nou-infiintate, care intrau obligatoriu in regimul de microintreprindere, in cazul in care capitalul social la infiintare era de sub 25.000 Euro", puncteaza specialistul.

In plus, in noua propunere de Cod Fiscal se prevede cresterea treptata a plafonului pentru incadrarea ca microintreprindere, de la 65.000 Euro in prezent, la 75.000 Euro in 2017, 85.000 Euro in 2018 si chiar 100.000 Euro incepand cu 2019.

"Beneficiile estimate pentru buget sunt semnificative - si anume, 316 milioane Lei doar pentru 2016.

Ceea ce ramane de vazut este daca va fi atins si un alt efect scontat pe termen mediu, acela de a creste incasarile bugetare din impozitul pe venit si contributii sociale, prin stimularea unei gandiri antreprenoriale a microintreprinderilor", spune Andra Casu.

D.R.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Cod Fiscal mictointreprinderi, #efecte noul Cod Fiscal , #Companii Romania