Oferta de obligatiuni GDF Suez, un succes: A fost subscrisa la 113%

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:30
2223 citiri
Oferta de obligatiuni GDF Suez, un succes: A fost subscrisa la 113%

Obligatiunile GDF Suez Energy vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul GSER17 in jurul datei de 20 noiembrie 2012, a declarat, joi, presedintele director general al GDF Suez Energy Romania, Eric Stab, intr-o conferinta de presa.

Oferta de obligatiuni lansate pe piata de GDF Suez Energy Romania a fost suprasubscrisa la 113%, scrie Agerpres.

"Putem spune ca este un eveniment de succes, desi in premiera pe piata din Romania. Suma a fost total subscrisa, chiar suprasubscrisa, la 113%. Evenimentul a debutat in 17 octombrie si a fost deschis pana pe 23 octombrie, iar ieri (miercuri, 24 octombrie n.r) am finalizat partea de alocare a actiunilor intre investitori", a spus el.

Eric Stab a precizat ca sunt 37 de investitori, printre care banci, fonduri de pensii, companii de asigurari si management al activelor, unele cu nume importante pe piata.

Cuponul si scadenta au fost stabilite dupa prospectarea pietei efectuate de intermediarul tranzactiei - BRD Groupe Societe Generale, a adaugat el, iar dobanda fixa de 7,40% este cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare emise de stat.

"Aceste obligatiuni prezinta o serie de avantaje pentru toate partile implicate, de tip win-win, atat pentru GDF Suez, cat si pentru investitori. Remunerarea se va face prin intermediul unor cupoane, care vor avea o rata fixa de 7,4%, cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare emise de stat", a mentionat directorul general al companiei.

Vanzarea obligatiunilor, cea mai avantajoasa pentru companie

El a subliniat ca au fost luate in calcul si alte variante de finantare a companiei, dar aceasta a fost cea mai avantajoasa, o parte din investitii urmand sa fie folosite pentru un parc eolian.

"Unul dintre motivele pentru care am ajuns la aceasta decizie este inovatia. Vorbim despre o premiera pe piata din Romania, iar noi am deschis drumul si pentru alte emisiuni corporative. Stim ca aceasta operatiune solicita indrazneala si exigenta, acestea fiind doua dintre valorile GDF Suez pe care incercam sa le impunem pe piata. 55% din datoria totala a Grupului este finantata prin proiecte de acest gen - prin emisiuni de acest tip. Prin aceasta emisiune de obligatiuni, care reprezinta o investitie sigura, compania noastra contribuie la dezvoltarea pietei de capital romanesti", a mai spus Stab.

Prima emisiune de obligatiuni corporative din Romania

Subscrierea emisiunii de obligatiuni lansate de GDF Suez Energy Romania, in valoare de 250 de milioane de lei, reprezentand o suma importanta pentru piata romaneasca de capital, s-a desfasurat in perioada 17-23 octombrie. A fost prima emisiune de obligatiuni corporative din Romania.

Emisiunea a fost adresata investitorilor calificati de tipul fondurilor private de pensii, companiilor de asigurari si de management al activelor, fiind cea mai interesanta optiune de finantare comparativ cu ofertele bancilor pentru imprumuturi bilaterale clasice si ECA (Export Credit Agency). In plus, o astfel de operatiune ofera vizibilitate pe termen lung atat investitorilor, cat si companiei, fiind un instrument financiar cu dobanda fixa.

Mai exact, investitorii pe piata de capital au putut cumpara, incepand din 17 octombrie, prin intermediul BRD - Groupe Societe Generale, obligatiuni emise de compania GDF Suez Energy Romania, in valoare totala de 250 milioane de lei.

Oferta publica a vizat pana la 25.000 de obligatiuni, cu valoarea nominala de 10.000 lei/obligatiune, iar pretul de vanzare a fost de 100% din valoarea nominala a unei obligatiuni.

Dobanda este fixa, de 7,40% pe an, iar scadenta este la cinci ani. Pachetul minim de subscriere este de o obligatiune, iar pachetul maxim de subscriere - 8.000 de obligatiuni.

GDF SUEZ este prezent in Romania in trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate si servicii energetice si de mediu. Filiala cea mai importanta a Grupului, GDF SUEZ Energy Romania, este activa in domeniile: furnizare de gaze naturale si electricitate, distributie de gaze naturale, productie de electricitate si servicii energetice. GDF SUEZ Energy Romania dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienti, gestioneaza o retea de distributie de 17.000 km si are aproximativ 4000 de salariati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#GDF Suez obligatiuni, #vanzare obligatiuni GDF Suez, #tranzactii obligatiuni GDF Suez , #Companii Romania