Oltchim a atras 4 investitori. Guvernul vrea stergerea datoriilor

Duminica, 18 Martie 2012, ora 16:12
1788 citiri
Oltchim a atras 4 investitori. Guvernul vrea stergerea datoriilor

Privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.

Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.

Actiunile Oltchim vor fi vandute intr-un proces in care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi pretul, iar statul se va baza in negocieri pe evaluari care releva ca valoarea de piata a companiei poate ajunge si la aproape 300 milioane euro , daca Oltchim beneficiaza si de serviciile rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Fara materia prima furnizata de Arpechim, valoarea Oltchim este insa zero, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax.

OMV Petrom a anuntat in luna martie a anului trecut ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei, insa fara rezultat.

Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,31% din titluri), fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) si juridice (1,8%).

Compania are un capital social de 34,3 milioane lei, cu o valoare nominala a actiunii de 0,10 lei.

Guvernul intentioneaza sa vanda intregul pachet de actiuni detinut la Oltchim, termenul impus de Fondul Monetar International (FMI) pentru finalizarea procedurii fiind sfarsitul lunii aprilie a acestui an.

Cine doreste Oltchim

Documentul citat releva ca pentru privatizarea Oltchim si-au exprimat interesul companiile TISE (Rusia), Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (Romania) si PCC (Germania), in prezent actionar minoritar la combinatul din Valcea. Compania romaneasca Rompet Rogas, desi mentionata in documentul oficial al Guvernului ca fiind interesata de Oltchim, nu figureaza insa nici la Registrul Comertului.

Producatorul rus de energie electrica TISE (Tehnolgies Investments Services Energy), cu capital majoritar de stat, a fost infiintat la Moscova in 2003, avand ca actionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiara a Gazprom.

Incepand din 2007, Oltchim a inregistrat anual pierderi, care au cumulat 763 milioane lei, si a incheiat anul trecut cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Datoriile totale ale companiei se ridica la 2,5 miliarde lei, in principal catre Electrica, banci si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Fata de AVAS, Otchim are o datorie de 508,4 milioane lei, la care se adauga un provizion pentru dobanzi de 29,8 milioane lei calculate pana in 2007 si alte dobanzi totale de 501 milioane lei pentru perioada 2007-2011. Datoria a rezultat dupa ce Autoritatea a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de catre combinatul chimic.

Guvernul vrea transformarea datoriilor in actiuni

Pentru a imbunatati bilantul financiar al Oltchim inaintea privatizarii, Guvernul vrea sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni care sa fie cedate investitorului la acelasi pret ca si titlurile aflate in prezent in portofoliul statului.

Transformarea creantei AVAS (inclusiv a dobanzilor cumulate) in actiuni ar creste capitalul social al Oltchim si ar diminua datoriile companiei cu peste un miliard lei. Conversia in actiuni a fost acceptata de Comisia Europeana, la inceputul lunii martie, executivul comunitar stabilind ca operatiunea nu reprezinta un ajutor de stat.

"Eventuala optiune de a ignora problema conversiei si de a incerca doar vanzarea pachetului de actiuni detinut in prezent de stat este varianta cea mai putin favorabila, intrucat este putin probabil ca vreun investitor, cu posibila exceptie a actionarului minoritar PCC, sa doreasca sa cumpere actiunile fara rezolvarea problemei creantelor si a creditorilor.

Chiar in cazul in care cineva si-ar exprima interesul, probabil ca pretul oferit pe actiuni va fi foarte scazut, considerente pentru care acest scenariu nu este de dorit", este avertismentul cuprins in documentul guvernamental.

Potrivit sursei citate, conversia datoriilor in actiuni a fost discutata cu FMI si la ultima misiune de evaluare, din luna februarie, fiind considerata optima pentru privatizare.

Pentru a evita insa posibilitatea ca o decizie favorabila conversiei a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sa fie contestata si suspendata la cererea actionarilor minoritari, Guvernul va aproba o ordonanta care va stabili ca emiterea de noi actiuni in contul AVAS ca urmare a majorarii capitalului social in urma conversiei creantei in actiuni va fi efectuata "de drept", fara sa mai fie necesara validarea AGA.

In baza ordonantei pregatite de Executiv, Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim va decide doar asupra modului de exercitare a dreptului de preferinta de catre actionarii minoritari.

Ordonanta va modifica Legea 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, pe considerentul ca, astfel, procesul de conversie ar putea fi derulat intr-un termen relativ scurt.

Sursa citata releva totodata ca, in cazul lichidarii Oltchim, gradul de recuperare a creantei AVAS poate varia intre 0,36%-1,11%, iar sumele care ar putea fi recuperate ar oscila intre 3,74 milioane lei si 11,67 milioane lei.

Ce solutii gaseste statul

Pentru ca valoarea de piata a Oltchim sa nu scada la zero, conform evaluarilor, in lipsa rafinariei Arpechim, Guvernul a cautat si solutii pentru ca investitorul sa poata apela la serviciile acesteia fara a incalca interdictia impusa de FMI. Fondul Monetar International a blocat intentiile Guvernului si ale Oltchim de a cumpara de la OMV Petrom rafinaria Arpechim Pitesti, stabilind ca o astfel de achizitie nu poate fi efectuata inainte de privatizare.

Solutia identificata de Guvern in discutiile cu OMV Petrom este incheierea unui protocol privind transferul rafinariei, urmand ca negocierile de detaliu sa fie purtate direct intre cumparator si Petrom, cu facilitarea de catre Ministerul Economiei a unor "negocieri expeditive", in calendarul privatizarii.

Serviciile rafinariei Arpechim sunt considerate decisive in ceea ce priveste valoarea de piata a companiei stabilita de catre evaluator pe baza a trei factori, respectiv activul net corectat ca metoda patrimoniala, fluxurile de numerar actualizate ca metoda de randament si metoda comparatiilor de piata. Pe baza acestor metode de evaluare, valoarea de piata a Oltchim este indicata la 84,1 milioane euro din punct de vedere al activului net corectat, intre 143,5 si 148,1 milioane euro ca si comparatii de piata si intre 0 si 296,5 milioane euro ca fluxuri de numerar actualizate.

"Se observa ca fara functionarea Arpechim sa obtine valoarea zero pentru Oltchim, iar aceasta este maxima in cadrul functionarii integrate cu achizitia Arpechim. Intervalul de valori recomandat de evaluator este intre 24,2 milioane euro si 74,5 milioane euro, in ipoteza conversiei in actiuni a creantei AVAS", se arata in document.

Pentru vanzarea combinatului, Guvernul va organiza in prima faza negocieri pe baza de oferte preliminare neangajante, urmate de licitatie cu oferta in plic, criteriul unic de departajare a ofertelor fiind pretul.

In caz de egalitate la departajarea ofertelor, Guvernul va organiza, conform documentului, o licitatie cu strigare pentru pret. Daca va fi depusa o singura oferta, iar investitorul ofera cel putin pretul de oferta, contractul va fi incheiat cu acesta. In cazul in care va fi depusa o singura oferta, dar aceasta este sub pretul de oferta, Guvernul "poate trece la negociere" cu respectivul ofertant.

Cumparatorul va trebui insa sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Ramnicu Valcea si Bradu (308,3 milioane euro) si la rafinaria Arpechim (374,2 milioane euro). Odata cu achizitionarea Arpechim, investitorul ar putea fi insa obligat sa oreia si obligatii de mediu ale OMV Petrom, care inca nu sunt cuantificate.

La inceputul lunii martie, Oltchim a anuntat ca va mentine 713 de angajati in somaj tehnic, dupa ce in ultimele sapte luni intre 840 si 1.000 de salariati au fost in aceeasi situatie din cauza lipsei materiei prime si a capitalului de lucru. Compania are 3.383 de salariati.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat, miercuri, ca Oltchim, Romarm si Hidroelectrica vor fi primele companii de stat care vor avea management privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#investitori privati Oltchim, #privatizare oltchim, #stergere datorii Oltchim , #Companii Romania