Parafiscalitatea, inventia romaneasca de tortura a afacerilor

Luni, 27 Februarie 2012, ora 12:20
1831 citiri
Parafiscalitatea, inventia romaneasca de tortura a afacerilor
220 de ore pierdute pentru plata a 280 de taxe parafiscale in Romania / Sursa foto: Adevarul

In Romania, reprezentantii mediului de afaceri trebuie sa piarda 220 de ore pentru a plati 280 de taxe parafiscale. Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903, spune ca taxele parafiscale sunt o inventie pur romaneasca si aminteste ca sistemul introdus de Nicolae Vacaroiu era mai potrivit.

"In opinia mea, ar trebui anulate toate taxele parafiscale, pentru ca asta este o inventie pur romaneasca. Ar trebui facuta o analiza de structura, a fiecarei taxe si cele care sunt pe zone apropiate, regandite", spune reprezentantul UGIR 1903.

Taxele parafiscale au ajuns sa fie atat de multe si creeaza birocratie.

"Daca ai o taxa parafiscala, in spatele ei ai un intreg aparat birocratic, facut special ca sa ia aceasta taxa", mai spune Lucretia Voinescu, pentru Business24.

Intrebata care crede ca sunt cele mai inutile taxe, aceasta spune ca trebuie studiate exact pe structura, dar spune ca unele dintre taxe se refera la administratia locala. "Exista primarii care abia isi trag traiul si nu au niciun fel de miscare si altele care inventeaza". Ea da exemplu primaria din Otopeni, care are bani "de nu stie ce sa faca cu ei", dar nu face un canal colector.

Reprezentantul UGIR 1903 exemplifca prin faptul ca pana si toaletarea unui copac presupune mult timp pierdut si multe aprobari. "Daca vrei sa toaletezi un copac, faci o cerere, ADP-ul se gandeste si dupa aceea, eventual, platesti toate lucrarile".

Lucretia Voinescu mai atrage atentia ca s-au mutat fabricile din centrul orasului, la periferia acestuia, dar aici nu "s-a creat nici macar o statie de epurare. De ce sa investeasca Primaria banii mei de impozit? Ne-a obligat sa faca fiecare propria lui statie de epurare, in conditiile in care in acea zona nu exista apa. Prin urmare, faci puturi forate, pentru care platesti."

Pe de alta parte, Lucretia Voinescu sustine ca exista si taxe care trebuie pastrate, dar atrage atentia ca "toata formularea de taxare trebuie gandita. Nu poti nici sa lasi bugetul fara bani, dar nu poti nici sa suprataxezi. Trebuie vazute care sunt taxele inutile".

Sistemul aprobat de Nicolae Vacaroiu a creat multe locuri de munca

Reprezentatul UGIR 1903 mai spune ca "degeaba ai impozit pe profit de 16%, daca pana ajungi la acel profit te omoara taxele". Lucretia Voinescu este de parere ca sistemul introdus de Nicolae Vacaroiu a fost facut foarte bine.

"Vacaroiu a aprobat scutirea timp de cinci ani a platii impozitului pe profit, cu conditia ca in acest interval sa functionezi, la aceiasi parametri, si sa creezi locuri de munca. Eu, ca stat, castig din faptul ca nu am someri", explica Lucretia Voinescu.

Firmele s-au dezvoltat si au platit retroactiv, timp de cinci ani, ca sa nu se dea tunuri. "Atunci s-au format foarte multe intreprinderi mici si mijlocii adevarate, care functioneaza si care au angajat oameni".

Oamenii nemotivati muncesc mai putin

O alta solutie ar fi impozitarea pe munca, daca "vrei sa favorizezi anumite categorii, care de obicei sunt dezvantajate: tinerii si persoanele care sunt la finalul carierei", atunci scazi impozitul pe munca.

Lucretia Voinescu explica prin faptul ca oamenii care nu mai sunt motivati si carora le-a scazut randamentul, "recupereaza" plata impozitului prin scaderea calitatii muncii.

"Diminuezi impozitul, cu varsta si in functie de calitatea muncii oamenilor. Cu cat este mai in varsta, scazi impozitul pe munca", precizeaza Lucretia Voinescu.

Aceasta aminteste ca, inainte, exista un sistem, care avea coerenta lui. "Functiona, pentru ca omul avea o scara ierarhica, in functie de care stia ca ii va creste salariul", concluzioneaza oficialul UGIR 1903.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#taxe fiscale, #parafiscalitate, #taxe mediu afaceri, #taxe fiscale impozit Romania, #afaceri impozit profit , #Companii Romania