Petrom: Cel mai mare profit din istoria companiei: 887 milioane de euro

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:40
2353 citiri
Petrom: Cel mai mare profit din istoria companiei: 887 milioane de euro

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 niliarde de lei, mai mari cu 17%.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei si vanzari de 18,61 miliarde lei. In ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un castig de 779 milioane lei si vanzari de 5,45 miliarde lei.

Profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) a urcat in 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Petrom a constituit in ultimul un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei si anuntata la inceputul acestui an.

Compania a intrat anul trecut si pe sectorul energiei electrice, prin inceperea operatiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobantu. Totodata, grupul a finalizat constructia centralei Brazi, insa operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a acestui an.

"In pofida cererii deteriorate pe piata de retail, 2011 a fost primul an dupa privatizare cand Rafinare si Marketing au inregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzand elementele speciale, sustinut de imbunatatirea performantei operationale din rafinare".

"Ne vom concentra in continuare pe cresterea eficientei si disciplina financiara, in vederea dezvoltarii durabile pentru a ne atinge potentialul de crestere", a mai spus Mariana Gheorghe.

"Investitiile de explorare au crescut cu 28% comparativ cu 2010, la 436 milioane lei, ca rezultat al intensificarii activitatilor onshore si al inceperii forajului la prima sonda de explorare offshore de adancime in decembrie 2011, in parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

In 2011, cheltuielile de explorare au fost de 420 milioane lei, de peste doua ori mai mari decat in 2010, din cauza inregistrarii a opt sonde de explorare fara rezultat in Romania si a deprecierii licentei de explorare a zacamantului Kultuk din Kazahstan", se arata in comunicat.

Cele mai mari investitii au fost in continuare orientate pentru explorare si productie, unde Petrom a investit 3,254 miliarde lei (767,8 milioane euro), suma reprezentand 68% din valoarea totala. In zona gaze si energie investitiile au totalizat 515 milioane lei (121,5 milioane euro), iar pe segmentul rafinare si marketing au cumulat 980 milioane lei (231,2 milioane euro).

Vanzarile din explorare si productie au crescut in tot anul trecut cu 23%, la 11,74 miliarde lei (2,77 miliarde euro), iar profitul operational calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor excluzand elemente speciale (EBIT) a avansat cu 53%, 5,432 miliarde lei (1,281 miliarde euro). EBIT nu include eliminarea profitului intre segmente, potrivit Petrom.

Vanzarile de pe acest segment au reprezentat aproximativ 3% din totalul vanzarilor consolidate, tranzactiile fiind realizate in mare parte intre companii din grupul Petrom.

Petrom a inregistrat anul trecut pierderi de 404 milioane lei (95,3 milioane euro) din utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului, cu mult fata de rezultatul negativ de 6 milioane lei din 2010. Pierderile au fost acoperite de pretul mai mare al titeiului si scaderea costurilor de productie, potrivit Petrom.

Grupul a inregistrat pierderi de inca 195 milioane lei si din deprecierea contabila a licentei de explorare a unui zacamant din Kazahstan si a unui echipament marin.

Productia de petrol si gaze naturale a crescut anul trecut cu 1%, la 67,77 milioane barili echivalent petrol (bep), ca urmare a inceperii de noi forari si a lucrarilor de reparatii la mai multe sonde.

Cresterea productiei a fost sustinuta de partea de gaze naturale, unde compania a extras anul trecut 5,32 miliarde metri cubi, cu 3% mai mult fata de cantitatea de 5,16 miliarde metri cubi inregistrata in 2010, se arata in raportul anual interimar al OMV Petrom pentru 2011.

Pe segmentul de rafinare si marketing, vanzarile au crescut cu 25% fata de 2010, de la 15,17 miliarde lei la 18,95 miliarde lei (4,47 miliarde euro), datorita cresterii preturilor si in pofida scaderii volumelor vandute. Vanzarile din rafinare si marketing au reprezentat 83% din vanzarile consolidate.

Pe acest segment, grupul a inregistrat un EBIT CCA excluzand elemente speciale de 152 milioane lei, fata de pierderi de 104 milioane lei in 2010, deoarece nivelul redus al costurilor si imbunatatirile operationale au compensat integral marjele de rafinare mai mici determinate de cresterea preturilor la titei.

Vanzarile de gaze si energie au crescut anul trecut cu 18%, la 3,627 miliarde lei (855,8 milioane euro), de la 3,065 miliarde lei in 2010. Pe de alta parte, profitul operationat EBIT excluzand elementele speciale a scazut cu 13%, de la 172 milioane lei la 150 milioane lei (35,4 milioane euro).

Vanzarile din gaze si energie au reprezentat 14% din valoarea consolidata.

"Activitatea de gaze a fost afectata, in principal, de costurile mai mari cu achizitia gazelor naturale, cauzata de cresterea cotei de import si a preturilor de import precum si de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune utilizarea unui cos de gaze domestice si de import pentru consumul intern, non-tehnologic.

Pe de alta parte, rezultatul negativ al Doljchim s-a redus in 2011, reflectand continuarea procesului de inchidere. La 1 iulie 2011 au intrat in vigoare noi reglementari ce instituie doua cosuri diferite de gaze - pentru consumatorii casnici, pe de o parte, si pentru consumatorii non-casnici, pe de alta parte", se mai arata in comunicat.

Activele totale ale grupului au crescut cu peste 9%, de la 25,146 miliarde lei la 27,455 miliarde lei.

Din grupul Petrom fac parte compania mama OMV Perom (SNP) si firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), Korned LLP (Kazahstan), Kom Munai LLP (Kazahstan), Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Petrom Marketing Petrom Aviation, Petrom LPG, ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), OMV Petrom Gas, Petrom Distributie Gaze, OMV Petrom Wind Power (fosta Wind Power Park) si Petromed Solutions.

La inceputul lunii decembrie 2011, activitatile Aviation Petroleum au fost integrate prin fuziune in Petrom Aviation.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#profitul Petrom, #cifra de afaceri Petrom, #rezultate financiare Petrom , #Companii Romania