Piata de polistiren va scadea cu aproape o treime in 2013

Marti, 09 Iulie 2013, ora 13:50
2859 citiri
Piata de polistiren va scadea cu aproape o treime in 2013

iata de polistiren va cunoaste in 2013 o scadere abrupta de circa 30%, pana la 2,3 milioane metri cubi, a estimat marti Laurentiu Istrate, director general al companiei Austrotherm Com. SRL, la o conferinta de specialitate.

"Valoarea pietei de polistiren a fost de circa 100 milioane euro in Romania in 2012. Din cei 3,4 milioane metri cubi de polistiren produsi in Romania in 2012, Austrotherm a vandut 430.000 metri cubi, ceea ce ne-a asigurat o cota de 12,5% din piata. In conditiile in care piata de polistiren este estimata in 2013 la o valoare de 2,3 milioane metri cubi, Austrotherm prognozeaza o crestere a cotei de piata pana la 15,5% din piata cu o vanzare de 380.000 metri cubi", a spus Laurentiu Istrate.

Conform reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania, in prezent pretul este factorul determinant in majoritatea cazurilor cand se cumpara un produs din polistiren.

Producatorii atrag atentia ca de cele mai multe ori un pret mic evidentiaza calitate indoielnica a produsului si poate compromite calitatea termoizolarii. Conform reprezentantilor pietei, in prezent in Romania circa 50% dintre produsele de pe rafturile magazinelor au deficiente in etichetarea corespunzatoare a produselor.

"In 2013 am fost nevoiti inca de la inceputul anului sa crestem pretul produselor noastre cu 10-12%. Decizia a fost luata ca urmare a cresterilor de pret la materiile prime pe care le importam, dar si din cauza scumpirii utilitatilor. Austrotherm poate sustine aproximativ 30% din necesarul Romaniei de polistiren, insa nu ne asteptam la o cerere care sa ne duca in situatia de a lucra la capacitate de 100% a fabricilor noastre", a mai spus Laurentiu Istrate.

In 2013, Austrotherm Com SRL va investi circa 400.000 de euro in echipamente pentru protectia mediului precum si in spatii noi de depozitare.

Cifra de afaceri a companiei Austrotherm a fost de 21 milioane euro in 2012, in crestere cu circa patru milioane euro fata de 2011. Compania isi va mentine locul II - III in piata in 2013.

In prezent, la Austrotherm Com SRL lucreaza circa 100 de salariati, numarul acestora fiind in crestere cu 10% atunci cand exista un volum mare de lucrari.

Conform datelor Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania, in 2012 60% din volumul de polistiren a mers spre lucrarile de reabilitare termica a locuintelor.

Reprezentantii Austrotherm apreciaza ca din productia proprie numai 20% a mers spre acest gen de lucrari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piata polistiren Romania, #afaceri polistiren 2013 , #Companii Romania